Авиостачка в Португалия отмени десетки полети

Пилотите протестират срещу влошените условия на труд

Десетки полети бяха анулирани заради 24-часова стачка на пилотите на портуалската въздушна компания ТАП, които протестират срещу влошаването на условията на труд, предаде АФП, цитирана от bTV.

Според синдиката, който представлява почти всички 900 пилота на компанията, условията на труд са се влошили преди планираната приватизация. Според авиопревозвача, който облужва около 200 маршрута, обаче стачката е неоснователна и е просто демонстрация на сила преди изборите за ръководство на синдиката.

Стачката е в най-натоварения сезон, като през август държавната компания превозва средно 42 000 души дневно с около 350 полета.

След като успя да промени или да анулира резервациите на близо 27 000 пътници от общо 42 000, които предвиждаха да пътуват в събота, ТАП обяви снощи, че анулира най-малко 36 полета.

Компанията посочи, че се надява през периода на стачните действия да извърши близо 150 полета. Около 25 000 пътници са сменили датата на полетите си.

Въздействието на стачка бе смекчено от гарантираните задължителни минимални услуги, които са за полетите за връщане в Португалия и десетина връзки към Азорските острови и Мадейра, както и към дестинации, използвани от големи португалски общности.

ТАП, която е напълно държавна, е дала под наем редица самолети с екипажите им на други авиокомпании и разчита да изпълни 150 от предвидени 350 полета.