Донецк напълно обкръжен от украинската армия

Летището е под контрола на украинската армия

След първата от много време насам спокойна нощ в Донецк, рано сутринта е започнал артилерийски обстрел от страна на украинските сили, съобщават от града.
Армейските части са превзели град Красний Луч, в резултат на което Донецк и Горловка са напълно обкръжени, информират от щаба на сепаратистите, цитирани от „Новости".
Градчето се намира на пътя  от Донецк за Луганска област и Русия.
Казаците очаквано избягаха, в града остана само малък техен отряд. Случи се това, за което отдавна предупреждавах - Донецко-Горловската групировка на войските на Новорусия е напълно обкръжена, е заявил командващият опълчението Игор Срелков, цитиран от свой помощник.
Летището е под контрола на украинската армия, от където се провежда артилерийския обстрел, който тази сутрин е бил насочен към северния Киевски район на града.
В голяма част от домовете няма ток и вода, самият град е обезлюден - много жители са го напуснали, отивайки при роднини в други райони на Украйна, в Русия и на море. Според статистики от 1,1 млн. жители в момента са останали не повече от 400 хиляди.
Голяма част от магазините, ресторантите и офисите са затворени, работят само магазините за хранителни и други стоки. Много банки не работят, а пред действащите банкомати има огромни опашки.
Очаква се скоро украинската армия да щурмува Донецк, коментират от щаба на сепаратистите.