БНБ поиска от МВФ извънредна проверка заради КТБ

Оценката на финансовата система на страната ще върне доверието в банковата система, смятат от БНБ

БНБ отправи към Международния валутен фонд искане за извънредна проверка на държавните финанси в контекста на кризата с КТБ, съобщиха от банковата институция.
Управителят на БНБ Иван Искров се е обърнал към МВФ с искане за организиране на мисия на фонда за България по Програмата за оценка на финансовата система.

Писмото е адресирано до г-н Хосе Виналс, ръководител на отдела за парични и капиталови пазари на МВФ.

Поканата е експертите на фонда да изтеглят редовната си есенна мисия по-рано. Последният подобен анализ на България е правен през 2008 година.

В писмото се посочва поставянето на банковата група КТБ под особен надзор от БНБ, като се подчертава, че от страна на централната банка са предприети всички необходими мерки за разрешаване на ситуацията и за ограничаване на системните рискове до посочената банкова група. В резултат банковата система остава здрава и нормалното й функциониране е възстановено.

Въпреки това, една своевременна мисия на МВФ ще спомогне за възстановяването на доверието в банковата система и запазването на финансовата стабилност, завършва писмото на управителя на БНБ.