Вложители от Корпоративна банка свирят протест пред БНБ в понеделник

Искров поиска от МВФ оценка на финансовата система в България

Вложители в Корпоративна търговска банка организират на 11 август от 15 часа пред БНБ протестно събиране, на което да бъде поискано да бъде отворена банката и да могат да си вземат парите. Събитието се организира във Фейсбук.
„Ще настояваме управителя и Управителния съвет на банката да започнат да си вършат работата, за която им плащаме, и да решат проблема в сроковете, в които много по-тежки проблеми бяха решени в съседна Гърция, Кипър и Португалия“, недоволстват вложителите.
Възникналите сериозни проблеми с Корпоративна търговска банка и поставянето й под специален надзор от органите на БНБ, чрез който е замразена цялата дейност на банката, създават сериозни проблеми на вложителите, добросъвестните кредитополучатели, фирми и др.
Потърпевшите се оплакват, че от всички досегашни действия на компетентните органи става ясно, че те нямат никакво желание „да работят по европейски и освен размотаване и препращане във времето на решението на проблема, друго не се случва“.
Уравителят на БНБ Иван Искров пък се обърна към Международния валутен фонд с искане за организиране на мисия на фонда за България по Програмата за оценка на финансовата система (FSAP). Писмото на Искров е адресирано до Хосе Виналс, ръководител на отдела за парични и капиталови пазари на МВФ.
Управителят на БНБ напомня, че последният преглед на България по тази програма беше проведен през 2008 г. и беше одобрен от Изпълнителния съвет на МВФ през март 2009 г. От името на българските власти Иван Искров отправя искане за провеждане на FSAP като част от редовните консултации, предвидени за тази година, по възможност преди тях.
Искров информира Хосе Виналс за поставянето на банковата група КТБ под особен надзор от БНБ и подчертава, че от страна на централната банка са предприети всички необходими мерки за разрешаване на ситуацията и за ограничаване на системните рискове до посочената банкова група.