Вестниците в събота, 9 август

Военен взрив потроши Костенец


Бай Ангел сънувал експлозията
"Стандарт"
"Бомба бе, като във войната. Бомба. Това е. И аз викам на жената - лягай под кревата, че идват за нас", разказа часове след инцидента бай Ангел, който пасеше две крави.
Той живее накрая на главната улица в града, като домът е на едно от най отдалечените места от завода. "Вкъщи се раздрънчаха прозорци, пердета. Кравите обаче останаха спокойни. Те имат друг инстинкт", обясни още бай Ангел. Междувременно заради силния шок и притесненията на хората властта изпрати психолози. Хората са евакуирани и няма опасност от нов взрив. "Извършени са замервания, няма радиационно, химическо заразяване, няма излъчване на азот и каквито и да е индикации за друг риск от взрив", заяви министърът на отбраната Велизар Шаламанов, който бе на мястото на инцидента. Той също потвърди, че взривеното вещество е тетрил.
Експерти на РИОСВ - София са анализирали качеството на въздуха в района по 25 показателя и не установили отклонения. Минути след инцидента е била назначена комисия, която започва разследване за причините за взрива. В нея са включени представители на Министерство на отбраната, Служба "Военна полиция", Министерство на вътрешните работи, Пожарната безопасност.
Часове след трагедията хората не спираха да говорят за бомбата. Доста от тях се кълняха, че дори са сънували гърмежите. "След Челопечене знаех, че ще се случи рано или късно и при нас. Не знам защо, ама знаех. Дори сънувах как гърми", спомни си Иван. Минути след взрива той се обадил на сина си в София, за да му каже, че е жив и черното му предчувствие се е сбъднало.


Взрив разтърси военния завод в Костенец, има ранени
"Дума"
Силен взрив разтърси военния завод "Терем - Цар Самуил" в Костенец вчера сутринта, ранени бяха 10 души. Седем от пострадалите са с леки наранявания, а трима с малко по-тежки, получени от падналите стъкла и ударната вълна. Няма опасност за живота им. В завода работят около 80 души.
Причината за взрива е искра, която е възникнала между два производствени процеса по обезвреждане на боеприпаси. Тя е попаднала върху чували с тротил, намиращи се наблизо, което е довело до възникването на взрива, съобщиха военният министър Велизар Шаламанов и директорът на "Пожарна безопасност" комисар Николай Николов.
Междувременно в Костенец беше свикан и кризисен щаб. "Не очакваме втори взрив, няма пряка опасност за населението", успокои комисар Николай Николов. "Добре е хората да не стоят от страната на сградите в посока завода. Вземат се превантивни мерки да не се случи някакво нещастие. Работниците на завода са на безопасно място", обясни Николов.


Три такси рекет събирали задържаните служители на ДАИ
"24 Часа"
Такси рекет от транспортни фирми и служители на ДАИ в Търново събирали шефът на автомобилната агенция в града Петър Петров и трима негови подчинени.
Те бяха задържани на 6 август и обвинени за участие в престъпна група за събиране на подкупи и рекет. Рекетьорските такси били 3 вида - "Спокойствие" за транспортни фирми и "Лизинг" и "Абонамент" за служителите в местната ДАИ, съобщиха на брифинг вчера от ДАНС и спецпрокуратурата.
Като шеф на групата е обвинен Петров, участници са Любен Мерджанов, Валентин Христов и Станислав Марков.


Мизия съди институциите, виновни за наводнението
"Монитор"
Жителите на наводнената Мизия и съседното село Крушовица ще заведат колективен иск срещу държавни институции, виновни за бедствието, сполетяло двете населени места.
Бившият премиер Пламен Орешарски и аграрният му министър Димитър Греков също може би ще отговарят пред Темида за безхаберието си. Това съобщи заместник-кметът на Мизия Николай Нековски, като уточни, че идеята е лично негова и подписка за колективния иск ще започне едва когато водата се оттече напълно. Очаква се в нея да се включат 4900 души


Кебапчето удари 4 лева в Мизия
"Стандарт"
Кебапче за 4.50 лева се продава в Мизия. "Не стига, че мародери тарашат домовете, а и търговците са безпощадни", оплакаха се възмутени жители на града вчера. Цената на обикновени гумени галоши от 5 лева е скочила четири пъти и те се продават за 20 лева, стана ясно от репортаж на бТВ. Шефът на Областната дирекция по безопасност на храните във Враца Хрисим Павлов съобщи, че продължава събирането и извозването на удавените животни, както и изземването на хранителни стоки от магазините.


Спасиха джакпот от хакери
"Стандарт"
Двама тийнейджъри се опитаха да измамят тотото и да приберат 5 милиона. Става въпрос за джакпота във II теглене на "6 от 49" в 51-ия тираж на 26 юни. Същата вечер от спортния тотализатор обявиха, че пуснат във Варна фиш за 70 ст. печели 5 026 320 лв. Вчера от централата на БСТ разкриха, че това е станало с измама.
Полицията е задържала двама 19-годишни варненци, които са се опитали да манипулират електронната система на тотото. Най-вероятно това е станало с хакерска атака в минутите между тегленето на числата и проверката на приетите фишове.
"Опитът за измама е бил прихванат незабавно от системата на тотото и манипулацията е била осуетена", заявиха вчера от БСТ. След подаден сигнал двамата мошеници са задържани.


Котките в “Люлин” под ключ заради питон убиец
"Стандарт"
Котките в "Люлин" 9 са под ключ, откакто мистериозна змия броди из столичния квартал. Според мълвата страховитият 2-метров питон вече излапал към 30 писани. В бл. 906 се надпреварват да разказват коя от коя по-зловещи истории за набезите на влечугото. "Не сте виждали 100 кг жена да бяга така! След като й се заплете в краката, комшийката не знаеше къде е ляво и къде - дясно", разказа пред "Стандарт" вчера Ирина от бл. 906. Чаршаф на съседката й Ралица от последния етаж се отскубнал на простора и паднал зад блока. Когато жената повдигнала бялото платно, пребледняла, извикала и хукнала като обезумяла. Цялата беше в слуз не знам от какво", разказа Ирина, която станала свидетелка на случката.
От мистериозния питон си изпатила и баба Фрона. Ще излезе, че змията фантом от "Люлин" 9, досущ като Алф, хипнотизира котки. Баба Фрона твърди, че змията за малко да докопа котарака й Томи. "Скочила през металната решетка и опитала да го захапе", разказва ужасената жена. Прозорецът на първия етаж, на който стоял Томи, е висок около 1,30 м. Според сина й Мариян е възможно змията да се е покачила по решетката. След случката той поставил лампа и камера, но и досега не е успял да снима страховитото влечуго.
Котаракът Томи обаче, знае, че е видял нещо страшно. "Имам камера до хладилника, която е с кабел и отива до телевизора. Томи застава на хладилника и гледа като хипнотизиран черния кабел", описва травмите на котарака след срещата с "чудовището" Мариян. Мъжът е убеден, че цял кашон с новородени котета, които гледали край входа, е отишъл в търбуха на питона. "Откак малките изчезнаха, двете котки зад блока спят по дърветата", аргументира се Мариян. За да примами звяра, мъжът е нахвърлял пилешки кости и крила. Експертите от столичния зоопарк обаче, които вчера дебнеха влечугото, разочароваха Мариян - змията не се изкушава от мръвки или мърша. Питонът обича вечерята му да мърда.
За първи път змията е видяна на 26 юли до бл. 906 в "Люлин" 9. Оттогава започват да валят и сигналите до властите. Местните загряват тел. 112, но там в продължение на 3 дни не им обръщат внимание. "Съберете се и сами си хванете гущерчето", посъветвали ги от операторките на телефона. След това дошли от Гражданска защита, но също не открили нищо. От общината решили да окосят тревата наоколо. От зоопарка пък вчера изпратиха двама тераристи (специалисти по влечугите). Соня Геновска и Станислав Атанасов обикаляха близо 2 ч тревните площи на бл. 906, но не откриха никакви следи от влечугото. В четвъртък сутринта обаче, змията била видяна и пред бл. 913, който е на 600 м от бл. 906. Експертите от зоопарка ходиха и там. При огледа срещнаха и момче, което имало среща очи в очи със змията. То им разказа, че влечугото било поне 2-2,5 м дълго.