Шпигел: България се сдоби с проевропейско правителство

Консервативната партия на Бойко Борисов, ГЕРБ, се смята за фаворит на изборите, съобщава "Ле-з-еко"

В публикацията се посочва, че след падането на приятелски настроеното към Русия правителство България ще бъде временно управлявана от проевропейски-ориентиран служебен кабинет.

"Главна задача на кабинета ще бъде да стабилизира разклатената от кризи балканска страна и да подготви планираните за 5 октомври нови избори", отбелязва "Шпигел онлайн".

Като посочва, че служебен премиер ще бъде юристът Георги Близнашки, изданието публикува неговата биография и пише, че "57-годишният служебен премиер обеща да се погрижи за повече стабилност, диалог и прозрачност в управлението".

Той иска да подобри пострадалия имидж на България в Европейския съюз и  НАТО, посочва германското издание. В това ще му помага новият външен министър Даниел Митов, 36-годишен политолог.

Финансовия ресор поема Румен Порожанов. "49-годишният бивш шеф на разплащателната агенция за европейските земеделски помощи в София ще трябва да се захване с кризата на четвъртата по големина банка в страната. Спасяването на Корпоративна търговска банка се очаква да струва на данъкоплатците около 1 милиард евро, в добавка правителството е взело нови заеми", описва ситуацията в България "Шпигел онлайн".

Други задачи на служебния кабинет според германското издание са подписването на Договора за партньорство с Европейската комисия и подготовката за въвеждане на еврото.

И други водещи европейски издания съобщават за новото служебно правителство в България. Френският вестник "Ле-з-еко" отбелязва, че "България все още не вижда светлина в дъното на тунела", и допълва, че седемте милиона българи ще изберат на 5 октомври своите нови депутати, които се очаква да решат трудното уравнение на кризата, която разтърсва най-бедната страна в Европа от над 16 месеца.

Консервативната партия на Бойко Борисов, ГЕРБ, се смята за фаворит на изборите, съобщава "Ле-з-еко". В публикацията също се отбелязва кризата с Корпоративна търговска банка, проблемите на България с корупцията и обществените протести срещу кабинета на Пламен Орешарски.

Посочва се, че обявеното създаване на консултативна група от независими експерти за осигуряване на прозрачност в решенията, свързани с енергетиката, е първа стъпка за излизане на България от кризата, докато се чакат изборите през октомври.