Служебният кабинет да осветли преговорите по „Уестингхаус“

Проектът може да се окаже двойно по-скъп от проекта „Белене“, предупреждава Георги Първанов

Служебното правителство да осветли процеса на преговорите около подписаното споразумение с „Уестингхаус". За това настоява ПП АБВ, обяви Георги Първанов, президент на Р България /2002-2012/ и лидер на АБВ на брифинг след среща, на която бяха обсъдени основни акценти от предизборната платформа на партията заедно с ръководствата на синдикатите КНСБ и КТ „Подкрепа”. Първанов обясни, че налице са много неясноти и поради това следва да се изяснят параметрите на договора. Важен въпрос, според него, е отношението на участвалите в разговорите по „Уестингхаус" политически партии към договорките – дали са окуражавали подписването на договора или пък са подходили с резерви към този акт.

Георги Първанов обясни, че за АБВ са важни финансовите и техническите параметри. Той отново коментира, че въпросният проект може да се окаже двойно по-скъп от проекта „Белене”. Според него един реактор на „Уестингхаус" ще струва колкото два или три реактора на „Белене”.

Според Първанов няколко са основните въпроси, на които са необходими отговори - защо „Уестингхаус" бе така форсиран, защо беше скрита готовата енергийна стратегия на страната и какъв е анализът на енергийния пазар в България и на Балканите. Президентът смята, че хаосът в енергетиката се е засилил особено в последните седмици от управлението на правителството. По идеята за енергиен борд Първанов е на мнение, че няма тя няма да проработи, дори може да се окаже противопоказна. И подчерта, че държавата ни би трябвало да има достатъчно експертен и управленски потенциал, за да може да ръководи сектор от такава огромна важност.