СЗО обяви мерки срещу епидемията от ебола

Жертвите на заразата вече са 932

Комитетът за извънредни ситуации на Световната здравна организация заяви, че всички държави, засегнати от епидемията от Ебола трябва да обявят извънредно положение, но не е необходима обща забрана на международните пътувания и търговия. 932 са вече жертвите на хеморагичната треска, предаде БНТ.

Засегнатите от застрашителната епидемия страни вече предприемат драстични мерки за ограничаване на заразата. В Либерия армията блокира достъпа до най-силно засегнатите градове. В много населени места под карантина са поставени само определени квартали, което води до редица неудобства за жителите им.

Властите в Сиера Леоне, където епидемията не е в толкова големи мащаби, наредиха подробно сканиране на всички пътници по летищата. Много западни авиокомпании като “Бритиш Еъруейс” спряха изцяло полетите си до страната, докато положението бъде овладяно.

Джон Сесей, директор на летище: Целта ни е да се уверим, че никой заразен с ебола няма да се качи на някой от самолетите и да пренесе заразата извън страната.

Американската агенция за контрол върху лекарствата вдигна частично ограниченията върху експерименталното лечение на заразени със смъртоносния вирус. Това може да отвори пътя на новите медикаменти към Африка. От канадската компания, която разработва лекарството, твърдят, че опитите върху маймуни показват 100-процентова ефективност.