16 млрд. евро ще ни осигури споразумението с ЕК

Вицепремиерът по еврофондовете Илиана Цанова призова за приемственост в реформите

Одобряването на споразумението за партньорство е силен сигнал за ангажимента на Европа към България. Това заяви служебният вицепремиер по усвояване на еврофондовете Илиана Цанова по време на официално представяне на одобреното вчера споразумение в Министерския  съвет.
То е ясен план за инвестиции и реформи, които ще допринесат за устойчив икономически растеж и най-важното – за повишаване качеството на живот на българските граждани, подчерта тя.

Ползите на страната ни са много повече, по думите на Цанова, отколкото влагаме като членски внос в общността.

Цанова предупреди, че споразумението за партньорство връща в дневния ред на страната ни реформите в различните сектори. Необходимите реформи ще са в основата за ефективното и качествено използване не само на европейските структурни и кохезионни фондове, но и на националният ресурс, заяви още Илиана Цанова. Тези реформи повече не могат да се отлагат и ЕК ще бъде наш партньор в този процес, увери вицепремиерът, като подчерта, че е важно е да изпълним ангажиментите си за реформи.

Според нея важно е да има приемственост в реформирането на отделните сектори.

Служебният министър каза още, че не сме чак толкова зле в усвояването на парите от ЕС. Ние сме преди Румъния, Хърватска и Италия. Изградихме капацитет, надявам се научените уроци да са ни обеца на ухото, пожела си Цанова.

Близо 16 милиарда евро можем да усвоим по европейските структурни и кохезионни фондове на ЕС за периода 2014-2020.

Що се отнася до спрените в момента пари по „Околна среда" , вицепремиерът вижда два основни проблема. Единият е с контрола на ниво „Управляващ орган", а другият е в процеса по провеждане на обществени поръчки.
Част от проблемите са грешки на растежа, смята Цанова, но посочи, че на някои места има злоупотреби. Предварителният контрол може да бъде много по-ефективно структуриран, изтъкна вицепремиерът по усвояване на европейските средства.
Ще се работи ефективно за размразяване на програмата.

Цанова предупреди, че има рискове и за парите по Програмата за развитие на селските райони.
Ако до 2016 не завършим реформата в сектор „Води" може да ни бъдат спрени междинните плащания, стана ясно още от думите на вицепремиера по усвояване на парите от ЕС.