”Евровизия 2015” ще се проведе във Виена

Виена бе избрана от обществената австрийска телевизия ORF за град домакин за провеждането на песенния конкурс "Евровизия 2015 година"


Виена победи в надпреварата за домакинство, в която се състезаваха също Грац и Инсбрук. Конкурсът ще се проведе във виенската арена "Щатхале".

"Виена е разположена в центъра на Европа и е била домакин на големи събития. Като столица е градът с най-добри възможности за организирането на конкурса "Евровизия" за цялата страна", изтъкна мотивите на избора Александър Врабец, генерален директор на ORF.

Благодарение на изпълнението "Rise like a pheinix" на "жената с брада" Кончита Вурст, Австрия сензационно спечели конкурса тази година и се сдоби с правото на домакинство за следващото му издание.

Финалът на "Евровизия 2015" ще се състои в събота, 23 май 2015 г., а полуфиналите са предвидени за 19 и 21 май, уточниха от ORF.

Виенската многофункционална арена "Щатхале", открита през 1958 година, е една от главните концертни зали на австрийската столица и разполага с 16 хиляди места.