Москва разследва фалирали туроператори

България може да загуби до 20 000 туристи

Руското следствие започна разследване срещу пет от фалиралите туроператори, съобщи ИТАР-ТАСС. Обвиненията срещу тях са за измами, свързани с незаконни финансови операции.

Петте компании, чиито финансови сделки ще бъдат проверявани от властите, са “Лабиринт”, “РВ Мир”, “Идеал-тур”, “Нева” и “Експо-тур”.

Според разследващите собствениците на всички тези компании от много време не били в състояние да предоставят туристически услуги заради големите си дългове. Въпреки това продължили да продават ваучери за почивка на неподозиращите си клиенти. Московската прокуратура обяви, че фирма “Лабиринт” е присвоила получените 100 милиона рубли (над 2 млн. евро) от клиентите си.

За момента около 8000 руски туристи остават в чужбина заради фалита на туроператорите. Връщането им може да струва над 5 млн. долара.

Българският туризъм може да претърпи сериозен удар, коментираха вчера експерти. “Очаква се да изгубим между 15 и 20 хил. туристи заради фалита на руските туроператори”, заяви Байко Байков, председател на Асоциацията на българските туристически оператори и туристически агенти, цитиран от Investor.bg. В това число се включват и руснаците, които имат жилища у нас, тъй като те пък няма да могат да ползват полети, организирани от съответните туроператори, уточнява той.

Според Румен Драганов, директор на Института за анализи и прогнози в туризма, рискът за нас се състои в това, че ще има неплатени сметки в хотелите от туристите. Фалитите на руски туроператори ще продължат, прогнозира той и в интервю пред “24 часа”.