Чипове в таксиметровите апарати надували сметките

Старите „помпи“ вече не били на мода сред некоректните шофьори на таксита, имало по-модерни методи за измама

Някои от таксиметровите шофьори вече монтират чипове в апаратите и така успяват да надписват сметките на клиентите, обясни Валентин Стойчев, началник на регионалния отдел на Агенцията за метрологичен и технически надзор за Северна България.

По думите му това е най-модерният метод за манипулиране на апаратите.

До преди няколко години шофьорите са работили с т.нар. „помпи“, чрез които са отчитали повече от изминатите километри. Тази манипулация обаче е била сравнително лесно разкриваема, тъй като водачът е ползвал бутон, монтиран до скоростния лост или на пода на колата, до седалката му.

Модерните чипове в апарата пак увеличават изминатите километри, но шофьорът работи с малко дистанционно, което клиентите няма как да видят, обясни Стойчев.

По думите му устройството може да бъде разкрито само ако бъде разглобен апаратът, пишв БТА.

Стойчев разказа за последните „нововъведения“ при таксиметровите услуги преди началото на съвместна проверка на инспекторите от агенцията с хора от агенция „Автомобилна администрация“ (бившата ДАИ), която ще обхване Северното Черноморие.

Той отчете, че до момента е извършен метрологичен надзор върху средства за измерване в бензиностанции и в магазини в курортите.

От началото на лятото са проверени общо 70 обекта, от които 24 бензиностанции.

Контролните органи са прегледали 64 везни в магазините и 101 бензино- и газколонки. Установени са нарушения само в два обекта, посочи Стойчев. По думите му в тях са били ползвани везни, чийто срок за метрологична проверка е изтекъл.

Стойчев каза още, че постъпващите жалби от граждани в агенцията са най-често за неточна работа на колонките в бензиностанциите. Агенцията проверява сигналите, но около 90% от тях били неоснователни, каза той.