Министър-председателят разпредели отговорностите на заместниците си

Министър-председателят проф. Георги Близнашки разпредели между вицепремиерите функциите по координация на дейността на различните министерства и органи на изпълнителната власт. Това съобщиха от правителствената информационна служба. Заместник министър-председателят по икономическа политика, министър на регионалното развитие и министър на инвестиционното проектиране Екатерина Захариева ще наблюдава работата на министрите на икономиката и енергетиката, на транспорта, информационните технологии и съобщенията, на земеделието и храните, както и на околната среда и водите. Тя ще осъществява също така взаимодействието на правителството с Държавната агенция за метрологичен и технически надзор, с Държавната комисия по стоковите борси и тържищата, ДКЕВР, КРС, Патентното ведомство и агенциите за ядрено регулиране и за приватизация и следприватизационен контрол.

Вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Йордан Христосков ще координира дейността на министрите на образованието и науката, младежта и спорта, на културата и на здравеопазването. Той отговаря също за работата на Държавната агенция за закрила на детето, Националния компенсационен жилищен фонд, НСИ и националните агенции за оценяване и акредитация и за професионално образование и обучение.

Дейността на министрите на отбраната и на вътрешните работи ще следи заместник министър-председателят по правосъдие, вътрешен ред и сигурност и министър на правосъдието Христо Иванов. Той ще наблюдава също работата в държавните агенции за бежанците, „Държавен резерв и военновременни запаси”, „Национална сигурност” и „Технически операции”, както и на Центъра за превенция и противодействие на корупцията и организираната престъпност.

На вицепремиера по управление на средствата от Европейския съюз Илияна Цанова е поверено осъществяването на контрол върху дейността на Държавната агенция за българите в чужбина.

Премиерът Близнашки лично ще координира работата на министрите на външните работи и на финансите.