Започва изплащането на еднократните помощи на първите пострадали от наводненията

Вицепремиерът Йордан Христосков и министърът на вътрешните работи Йордан Бакалов посетиха Мизия

Започва изплащането на еднократните помощи на първите пострадали от наводненията. Това обяви вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Йордан Христосков, който е в района на общините Мизия и Бяла Слатина.

Вицепремиерът, МВР шефът Йордан Бакалов и шефът на пожарната главен комисар Николай Николов се срещнаха с 50-ина души от най-засегнатите къщи. Хората са настанени в детската градина в Мизия, съобщават от Министерство на труда и социалната политика. Те посетиха и разкритата общинска кухня за осигуряване на храна.


Христосков увери, че първите 522 пострадали от наводненията в Мизия, Крушовица, Бяла Слатина и Борован ще получат помощта в размер до 325 лева утре. Той успокои и останалите одобрени, като обясни, че те ще получат парите във вторник. Очаква се около 1150 нуждаещи се лица и семейства от наводнените селища в област Враца да имат нужда от този вид подкрепа. До момента са приети над 700 молби.

Нуждаещите са заявили начина, по който искат да им бъдат изплатени паричните средства. Това ще става по банков път, в пощенски клон и само в крайно извънредни обстоятелства - на ръка.

От ведомството уточняват, че молби за еднократни помощи ще се приемат в разкритите приемни на Агенцията за социално подпомагане. Уточнението се прави във връзка с начина на получаване на парите и по повод опитите за телефонни измами от представящи се за социални работници.

От Социалното министерство са категорични, че служителите на Агенцията по социално подпомагане не се обаждат на гражданите по телефона във връзка с изплащането на помощите.

От днес се приемат молби за еднократна помощ и от граждани, чиято постоянна адресна регистрация не е на територията на община Мизия, но живеят там и са понесли щети от бедствието.

Вицепремиерът Йордан Христосков обяви още, че започва изграждането на фургонно селище за хората без подслон в пострадалите от наводненията райони. Освен това се създава организация и се прави всичко възможно училищата в района да бъдат ремонтирани и готови за началото на учебната година.

В потопения град Мизия утре ще пристигне и здравният министър д-р Мирослав Ненков.

По време на посещението на министрите стана ясно, че на следващото заседание на Министерския съвет ще се вземе решение за отпускане на допълнителна финансова помощ за семействата на загиналите в наводненията.

От своя страна МВР шефът Йордан Бакалов заяви, че на този етап екипите на място действат добре, организирано. Оттук нататък най-важно е да си направим изводите, така че подобни бедствия да не се повтарят, категоричен е той.

За следващите дни министърът е разпоредил на директора на ОДМВР-Враца полицейски постове да наблюдават нивото на язовирите в района, за да бъдат спокойни гражданите. Другото много важно нещо е превенцията. Ефективно трябва да заработи Националният план за действие при кризи, бедствия, аварии и катастрофи и той да бъде финансово подсигурен, така че всяко едно населено място, всяка община да има подготвени хора, които знаят как да реагират. Нека си дадем сметка, че не е достатъчно да сме подготвени „на хартия", а когато има проблем, да не знаем как да действаме - подчерта министърът.

Близо 3000 души са в готовност да помагат в наводнените райони. Към настоящия момент общо 754 души, включени в програми за субсидирана заетост, са ангажирани в най-неотложните дейности в засегнатите селища. В Мизия и Крушовица те са 84, в Бяла Слатина и Борован 345, във Враца 127 и Криводол 189.

Осигурява се и допълнителен резерв от 2163 безработни лица за оказване на помощ при преодоляване на бедствената ситуация. Това са хора, получаващи месечни социални помощи със задължение да полагат общественополезен труд 14 дни в месеца. Тяхното разпределение по общини е следното: 148 души в Мизия, 944 - в Бяла Слатина, 201 - в Борован, 499 - във Враца, 371 - в Криводол. Лицата, включени в субсидирана заетост, които помагат в пострадалите райони са общо 745 души. В Мизия и Крушовица те са 84, в Бяла Слатина и Борован 345, във Враца 127 и Криводол 189.

Агенцията по заетостта има готовност при необходимост да наеме още безработни лица по програми за субсидирана заетост за включване в дейностите по отводняване и почистване на засегнатите райони.

За последното денонощие е осигурен достъп до четирите квартала на града, съобщават от пресцентъра на МВР. Отводнени са 47 обекта и 5 жилищни блока. Служители на 11 регионални дирекции работят на терен. В тази бедствена ситуация за първи път се използват съоръжения, доставени по програма „Околна среда" на ЕК. Две мощни хидромоторни помпи с капацитет 50 куб.м в минута и мобилен комаден пункт, както и аварийно-спасителни автомобили с висока проходимост са ангажирани във възстановителните работи.