Срещали ли са се Йовчев и Пеевски във Велинград?

Румен Петков от АБВ пита имало ли е такава среща преди евроизборите

„Имал ли е Цветлин Йовчев в навечерието на евровота среща с Делян Пеевски, на която е бил повикан директорът на РДВР в Пазарджик и какво са е разбрали на тази среща и имало ли е период, в който Йовчев е считал Пеевски за незаобиколим фактор в българската политика?“. Този въпрос зададе зам.-председателят на ПП АБВ Румен Петков в сутрешния блок „Здравей, България” на Нова телевизия. Петков каза, че този въпрос той е задавал неведнъж, но Йовчев избягва отговора му. И добави, че ако един вътрешен министър е на подобно становище, то това обяснява генезиса на законопроекта за ДАНС, примерно. И този начин на мислене определя редица управленски процеси, които изкараха на улицата десетки хиляди хора. Това е недопустимо за една уважаваща себе си демократична държава, категоричен е Петков.

Това е акцент, който не бива да бъде пренебрегван, защото именно вътрешният министър е изправен пред най-големите трудности на предстоящия вот, който трябва да е приоритет номер едно пред служебния кабинет, обясни Румен Петков. Като аргумент той посочи серията от брутални манипулации на европейските избори, които, според него, са ставали под чадъра на силовото ведомство. „Ако погледнете специфичните избирателни секции, където има концентрация на ромски гласове, ще видите, че там доминират „България без цензура” и ДПС. Моето убеждение е, че правоохранителната система в редица дирекции покриваше или правеше невъзможна борбата с купуването на гласове. Такива събития у нас ще продължат, ако обществото не направи разумният избор”, категоричен е Румен Петков.

България е изправена пред избори и отново не се говори за политика, коментира Румен Петков. Той прогнозира, че предстоящата кампания ще се състои в замеряне с досиета от КТБ, „Нямам съмнения, че кредитните досиета, рано или късно трябва да бъдат отворени. Вече не са актуални досиетата от КГБ, а тези от КТБ”, каза Петков. Той подчерта, че АБВ е единствената политическа партия, която обсъжда политики и управленски решения и дискутира по ключовите държавни приоритети. „Искаме дебат по ключовите въпроси, предлагаме промяна на системата, защото ако не променим системата на управление на държавата, междуинституционалните взаимоотношения, ще продължим да бъдем в състоянието, в което сме“, каза зам.-председателят на ПП АБВ.

По въпроса за бъдеща обща работа между АБВ и БСП, Румен Петков обясни, че АБВ е стратегически проект със собствена визия, а различията между двете партии са огромни, и на морално-етична основа. „Въпросът не е персонален, той е въпрос на морал и на политика. На това задкулисие трябва да се сложи край”, заключи Петков.