Наши фермери и търговци в шок от руските санкции

Русия забранява вноса на едър и дребен добитък от България

Русия забранява вноса на редица български стоки. Кремъл обяви, че ще въведе ограничения за импорта на селскостопански стоки, суровини и продоволствия от държави, наложили санкции на Москва. Те ще важат една година. Това предвижда указ, който президентът на Русия Владимир Путин подписа в сряда.

Според руското издание "Ведомости" забраната ще се отнася за месо, сирене и млечни продукти. Според сайта russian.rt.com забраната ще важи само за стоки от по-скъпия сегмент на пазара и няма да важи за виното и детските храни.

 По данни на статистиката за първите 5 месеца на годината целият ни износ за Русия е бил за 411,4 милиона лева. Най-голям е делът на медикаментите, а в топ 10 са и вината ни, пише "Стандарт".

 Русия е на девето място в списъка със страните, за които България изнася най-много стоки. Медикаментите са с най-голям дял при продуктите, които страната ни експортира към Москва. В топ 10 на най-изнасяните стоки е и виното ни, което заема осма позиция в тази класация. Сред храните, които изнасяме за Русия, са и млечните и месните продукти. "Въвеждането на такава забрана означава спиране на работа и съкращаване на работни места", каза Димитър Маджаров, който е един от износителите на млечни продукти за Русия.

 

Все още не е много ясно какво ще се случи и кои стоки ще попаднат в списъка с ограничения. "Да се надяваме, че страната ни няма да е силно засегната, така или иначе ще сме наясно в близките дни", каза шефът на Националната лозаро-винарска камара Радослав Радев.

 

По-рано в сряда Русия обяви, че забранява вноса на едър и дребен добитък от България. Това ограничение се отнася за животни от област Хасково заради случаите на заболяването син език, казаха от Българската агенция по безопасност на храните. Забраната е временна и засега не засяга останалите области, в които е открито заболяването. Тя влиза в сила от четвъртък, 7 август. 183 са населените места, където има син език.

 Те са на територията на няколко области - Хасково, Кърджали, Бургас, Смолян, Ямбол, Сливен, Стара Загора, Пловдив, Шумен, Пазарджик, София област и Габрово, уточниха от Агенцията по храните. До момента заболяването е довело до смъртта на 109 животни. Санитарната служба на Москва спира и вноса на животни от Гърция и Италия. Преди ден подобна мярка беше въведена и за вноса на животни и месо от Румъния. По-рано пък бяха спрени и плодовете и зеленчуците от Полша.

 За разлика от властите в редица страни от ЕС, които още вчера оцениха очакваните загуби от руските контрамерки и вече искат помощ от Брюксел, в България още не се е чуло официално становище какво ще се прави в избухналата реално търговска война.