Русия затвори пазара си за хранителни стоки от страни, наложили й санкции

Контрамерките ще са за срок от една година, като списъкът със стоки ще бъде изготвен до края на седмицата

Русия затвори пазара си за внос на селскостопанска продукция, суровини и хранителни продукти от страни, въвели икономически санкции срещу руски юридически или физически лица, съобщи пресслужбата на Кремъл, цитирана от ИТАР-ТАСС.

Контрамерките ще са за срок от една година, като списъкът със стоки ще бъде изготвен до края на седмицата.

Ограничението е наложено с президентски указ "За прилагане на отделни специални икономически мерки за гарантиране на сигурността на Руската федерация", подписан от Владимир Путин в сряда.

Документът дава указания в продължение на една година да се ограничи извършването на външноикономически операции с държави, предприели санкции срещу Русия.

Една трета от храните в руските магазини са вносни. Според експерти с новите мерки, икономиката на Русия ще изпадне в рецесия до края на годината. От друга страна Финландия вече предупреди, че ще търси компенсации от Европейския съюз, ако попадне под ударите на руските санкции.

Президентът Путин е възложил на правителството да състави списък с видовете селскостопанска продукция, суровини и хранителни продукти, които попадат под действието на указа, а също и да състави списък на конкретни действия, необходими за изпълнението на този документ.

Кабинетът трябва да вземе и мерки за гарантиране на балансирането на стоковите пазари и за недопускане на ускорено повишение на цените на селскостопанската и хранителната продукция, да организира заедно с висшите органи на изпълнителната власти на субектите на Руската федерация оперативен мониторинг на стоковите пазари и контрол на състоянието им.

Путин възложи и да се разработят и приложат на практика мерки за увеличаване на предлагането на стоки руско производство. В тази инициатива трябва да се включат търговските вериги и производствените обединения.

На правителството се препоръчва при необходимост да внася предложения за промяна на срока на действие на забраната, предвиден в указа.

Указът влиза в сила от деня на подписването му. Както се отбелязва в документа, тези мерки се вземат "за защита на националните интереси на Руската федерация", допълва ИТАР-ТАСС.