Георги Първанов: АБВ може да бъде перспективата на българската политика

АБВ може да бъде перспективата на българската политика. Това заяви на среща с варненската общественост лидерът на ПП АБВ и президент на РБ (2002–2012) Георги Първанов. Пред стотиците варненци областното ръководство на АБВ, симпатизанти и коалиционни партньори, събрали се в зала 1 на Фестивалния и конгресен център, Първанов представи политическата платформа на партията. „Трябва да има една политическа формация, сила, коалиция, която да звучи разумно, професионално, подготвено, а не ударно като Борисов, Сидеров, Бареков”, заяви Георги Първанов.  „Ние искаме да сме разумната сила в политиката на България”, допълни лидерът на АБВ. Той коментира, че в момента се правят внушения че на предстоящите избори има само два варианта за гласуване - ГЕРБ или БСП. ГЕРБ, формация, която всички са видели как управлява, станали известни и с това, че нямат визия за развитие. „Формация станала известна и с назначението на хора без ценз или „калинки””, допълни Първанов.

Първанов коментира последното правителство с мандата на БСП, ДПС и Атака. Той определи действията на трите партии като национално предателство. „Длъжни ли сме ние българите да избираме между тези два провалени модела?”, запита Първанов. Той заяви, че има и трети вариант, който е очертан явно в политическата платформа на АБВ. Като основни точки в нея Първанов посочи, засилване правата на президента и постъпки страната да стане президентска република. „Ние предлагаме този пост не заради сегашния президент, а въпреки него”, подчерта Първанов. В програмата на АБВ са заложени и редица мерки за промяна на политическата система. „Причината за недоверието към политиката се дължи на положението в партиите, които загниват от години”, каза още Първанов. По негови данни в страната има регистрирани около 470 партии. Според лидера на АБВ е видно, че няма нужда от толкова голям брой, като за преодоляване на това АБВ предлага завишаване на критериите, както и реформа във финансирането на партийните структури.  ”Не може малка България да дава десет пъти по-големи субсидии, отколкото Германия. Партиите трябва да са солидарни с обществото”, заключи Първанов.

По време на срещата Георги Първанов засегна и въпроса със сигурността на страната, като поясни, че трябва да се създаде независима агенция за борба с корупцията по високите етажи, както и промяна в съдебната система. Като пример Първанов посочи положението в момента, където МВР е под шапката на правителството, ДАНС на премиера и пр.

Част от задачите, които АБВ като политическа сила и потавя, е и преодоляването на демографския срив. „Имаме платформа, която е по-социална от тази на левицата”, обясни Първанов. И допълни, че АБВ е насочена не само към социално слабите, а към активните, прогресиращи хора. Единствено АБВ предлага решение на демографския проблем, но за справянето с него трябва да се работи в широко съгласие”, допълни Георги Първанов.