Порожанов „скастри" Чобанов!

Служебният финансов министър посочи още, че в екипа му няма да работи нито един от досегашните зам.-министри

Румен Порожанов, служебен финансов министър коментира наследството на Петър Чобанов така: Основният акцент от думите на Порожанов беше, че най-вероятно тази година страната ни ще завърши с бюджетен свръхдефицит (над 3 %, б.р.), каквато беше ситуацията през 2009 година. Причините за това се коренят най-вече в спрените европейски програми, както и заради по-ниския от предвидения икономически ръст, който ограничава приходите в хазната. Това

Според него към края на юли неизпълнението на приходната част в бюджета е от около 650-850 млн. лева. От друга страна, спрените европейски средства трябва да бъдат компенсирани с пари от държавния бюджет, така че с тях да бъде разплатено на строителите и изпълнителите по програмите „Регионално развитие" и „Околна среда".

Порожанов увери, че държавата ще изпълни финансовите си ангажименти към изпълнителите и по двете програми, за да не се стига до закриване на фирми и увеличаване на безработицата, пише dnes.bg.

Румен Порожанов коментира също в негативен аспект актуализацията на бюджета, извършена от Народното събрание в началото на седмицата.

За да се увеличат парите за Здравната каса, бе намален бюджетът на министерствата с повече от 15 %. По думите му това ще представлява сериозен риск пред служебното правителство, защото не е удачно да се орязват средства във ведомства, в които не са проведени структурни реформи.

Порожанов „скастри" Чобанов за това, че вчера финансовото министерство е решило да отпусне 166 млн. лв. за ОП „Околна среда", по която се строят предимно пречиствателни станции в различни общини. Той посочи, че тези суми е трябвало да бъдат платени много по-рано или да бъдат оставени за служебния кабинет, който да прецени точният им размер. По думите му тези средства също ще се отразят в повишаване на дефицита, който по предварителни данни в края на юли е 1.1 млрд. лв.

Новият финансов министър заяви, че екипът му ще изготви проект за актуализация на бюджета, която ще бъде внесена още в първите дни от работата на следващото Народно събрание. Там ще бъдат отразени настоящите икономически трендове, както и рисковете пред държавната хазна.

Порожанов посочи още, че преките чуждестранни инвестиции не са на желаното ниво и че една от основните причини затова е политическата нестабилност от последните месеци, като допълни, че вече редица стратегически инвеститори са заобиколили България.

От своя страна Чобанов в началото на пресконференцията заяви, че е радостен от факта, че остава министерството в ръцете на опитен експерт, който познава системата. Той посочи, че към шестмесечието бюджетният дефицит е 995 млн. лева.

На въпрос на Money.bg дали служебното правителство ще подготви страната ни за влизане в т.нар чакалня за еврозоната ЕRM 2, което бе обявено вчера и от президента Пленелиев като приоритет, Порожанов заяви, че първо трябва да се види какъв е дефицитът в държавата, защото той е един от основните критерии за влизане в системата на единната валута.

Служебният финансов министър посочи още, че в екипа му няма да работи нито един от досегашните зам.-министри, като в най-скоро време се очаква премиерът Близнашки да разпише заповед за назначаване на един зам.-министър. На въпрос дали ще сменя шефовете на приходните агенции (НАП и Митниците) Порожанов посочи, че първо иска да се запознае с тяхната работа.