Георгиева е сред силните кандидатури за поста върховен комисар по външната политика и сигурността

Кристалина Георгиева е сред силните кандидатури за поста върховен комисар по външната политика и сигурността. Това заяви пред Радио „Фокус“ евродепутатът от ГЕРБ Андрей Ковачев. По думите му, Георгиева е заслужила доверие преди всичко заради добрите резултати, които е постигнала през последните пет години като еврокомисар по хуманитарната помощ и реакцията при кризи. Той подчерта, че Георгиева се ползва с подкрепата на много от европейските лидери, сред които и Мартин Шулц.

“От разпределението на висшите постове в Европейската комисия ще зависи дали кандидатурата на Кристалина Георгиева ще бъде одобрена. Несъстоятелни са твърденията, че България е прекалено малка страна от ЕС, за да получи такъв важен пост. Люксембург е още по-малка страна и Жан-Клод Юнкер ще бъде следващият председател на Европейската комисия, досега беше два мандата Жозе Мануел Барозу, който също не е от голяма страна, каквато е Португалия. Това не е определящо.“, посочи Ковачев.

Той посочи, че разпределението постовете в Европейската комисия ще стане ясно на 30 август.
Андрей Ковачев отхвърли твърденията, че има неофициална уговорка постът върховен представител по външната политика и сигурността да бъде даден на кандидат от левицата.

„Няма никаква официална договорка, която да е сключена. Това са слухове, които се разпространяват в Брюксел и от страните членки“.