Фондът за покриване на щетите при бедствия на практика е изчерпан

Ускоряваме работата по съответните апликационни форми, за да ангажираме средства от фонда „Европейска солидарност”

Ускоряваме работата по съответните апликационни форми, за да могат бързо да бъдат осреднени щетите, за да ангажираме средства от фонда „Европейска солидарност”. Това каза служебният министър-председател проф. Георги Близнашки на пресконференция след първото заседание на служебното правителство, във връзка с бедстващите хора във Врачанска област вследствие на наводненията. „Смятам, че когато нещата напреднат, ще мога и аз да отида на място с нещо конкретно, което да е от полза на бедстващите райони, на съответните граждани”, посочи Близнашки.
„Призовах за национална солидарност. Ние разчитаме на европейска солидарност, но добре би било ние като нация, като национална общност да покажем съпричастие с нашите сънародници. Това трябва да се направи. Има хора, които са достатъчно заможни и състоятелни. Нашият призив е да се откликне на тази кампания, която се провежда от БЧК – да се съберат колкото се може повече средства”, заяви служебният премиер.

„Бюджетът не беше актуализиран, чуха се много аргументи защо не трябва да се актуализира, а се оказва, че Фондът за покриване на щетите при бедствия на практика е изчерпан, бяха останали няколко милиона, така че в момента търсим резерви и прехвърляме средства от различни програми. Ще трябва да се обърнем и към Фонд „Европейска солидарност”. Шансът да получим средства е много голям, защото доходите точно в тези региони са много ниски”, допълни проф. Георги Близнашки.

Той добави, че се работи и по двата смъртни случая вследствие на наводнението в Мизия. „Там също ще бъдат компенсирани, доколкото при такъв случай може изобщо някой да бъде компенсиран”, каза проф. Близнашки.
„Уестингхаус” е много сериозна тема. Предстои обсъждане в кабинета. Нека да формираме обща позиция и ще ви запознаем с нея. Нещата не са доведен докрай, така че имаме какво да кажем и д направим”, добави той във връзка с твърденията за сключен договор с „Уестингхаус” за изграждането на 7-ми блок на АЕЦ „Козлодуй”.
Попитан за миналото му, проф. Георги Близнашки коментира: „Комунизмът е много красив идеал, за който са загинали много честни и светли личности, но не мисля, че това е централната тема. Не виждам как бих могъл да го изтрия, то е част от моята биография и живот”.
Той добави, че поведението му през годините е било последователно и той е бил една от онези личности, които са се борили за въвеждането на демократичния ред в България. „Комунизмът е наше общо минало, успяхме да се разделим с този режим, нека дадем всичко от себе си демокрацията да пребъде в нашата страна”, заяви служебният премиер проф. Георги Близнашки.