България официално издигна номинацията на Кристалина Георгиева за нов мандат като еврокомисар

Ще бъде направено едно национално усилие нашият комисар да получи по-висок пост

Това обяви служебният премиер Георги Близнашки, след като новият кабинет проведе първото си заседание само няколко часа след церемонията по приемане на властта.

Час и половина продължи заседанието на служебния кабинет. На първата пресконференция дойдоха премиерът Георги Близнашки, външният министър Даниел Митов и МВР шефът Йордан Бакалов.

По думите му ще бъде направено едно национално усилие нашият комисар да получи по-висок пост.
Кандидатурата на Георгиева се обсъжда от доста време. Това е една достойна и убедителна кандидатура на България, посочи Близнашки и обясни, че по този въпрос са ангажирани всички институции.

Предлагаме Кристалина Георгиева не само за еврокомисар, но и за заместник-председател на ЕК и върховен представител по външната политика на ЕС, обяви служебният премиер.

По думите му това е убедителна и достойна кандидатура на страната ни.

Комисар Георгиева не се нуждае от реклама, каза външният министър Митов, на когото премиерът даде думата. Според него тя познава добре работата на ЕС, познава се лично с редица световни лидери.
Тя би била един чудесен върховен представител на ЕС по външните работи, каза Даниел Митов. Няма да е лесно, но усилието си заслужава, категоричен бе той.

Ще бъде огромен успех за нас, ако това се получи, посочи Митов.

Припомняме, Георгиева има силна конкуренция в лицето на италианската външна министръка Федерика Могерини и полския външен министър Шикорски, които също са издигнати от своите правителства за поста върховен представител по външната политика на ЕС.
Силен коз за нас обаче е подкрепата, която Георгиева има от новия шеф на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер

Поставяме си за цел нашият еврокомисар да получи най-достойния ресор, увери премиерът Георги Близнашки. Имаме нашите шансове според него Кристалина Георгиева да стане върховен представител на ЕС по външната политика.

Имаме силен кандидат, увери премиерът и подчерта, че съотношението на силите е в полза на нашия кандидат.

Кандидатурата на госпожа Кристалина Георгиева е българската кандидатура, категоричен бе служебният министър-председател и призова за позитивно отношение към шансовете на Георгиева. Нека всички заедно застанем зад тази кандидатура, настоя професор Георги Близнашки.

Той има надежда, че лидерът на ПЕС Сергей Станишев ще застане зад българската номинация, като премиерът е готов да разговаря с бившия си лидер в червената партия. Позитив за Кристалина Георгиева е, че тя има визия за неутрален човек и балансьор.

Засега квотата в ЕК за този пост е отредена за ПЕС. Стана ясно, че страната ни ще се бори за максимална подкрепа за нашия кандидат.

Съвсем скоро се очаква посещение на Кристалина Георгиева в страната ни заради поредната бедствена ситуация в страната.