ВиК – Кърджали крие истината за замърсяването на питейната вода

ВиК – Кърджали продължава да крие истината за замърсяването на питейната вода. Това заяви народният представител от ГЕРБ Цвета Караянчева, съобщиха от пресцентъра на партията. „На 28 юли, в качеството си на депутат, представляващ интересите на хората в Кърджалийско, се обърнах към управителя на ВиК - Кърджали инж. Кера Василева с писмо, в което настоявах да отговори на 13 въпроса, свързани със замърсяването на питейната вода от яз. „Боровица“. Направих го не водена от политически интерес, а заради многобройните сигнали, питания и оплаквания на населението, потърпевшо от незапомнената в града ни „водна“ криза. Вместо писмен отговор, какъвто е регламентът за кореспонденция между институциите, получих мъгляви оправдания в медиите, индиректни обвинения, че проблемът преднамерено се политизирал и откровени лъжи, целящи да прикрият една недопустима управленска немарливост и корпоративен натиск под политически чадър, застрашаващи здравето на хиляди хора. Сега, 10 дни по-късно, в качеството си на гражданин, продължавам да задавам същите въпроси, които не бяха удостоени с отговор и на които не само аз, но и близо 70 000 абонати на ВиК не получиха разумно обяснение. Позволявам си да повторя своите въпроси, не за да изнервям допълнително хората, чакащи на опашките за минерална вода, а за да напомня на политически назначеното ръководство на водоснабдителното дружество, че дължи отговори не само на мен, а и на всички онези, които бяха подведени от манипулативно поднесената информация за природно бедствие, от хипотезите на анонимни експерти за апокалиптични приливни вълни и от съзнателното укриване на данните за изпробване на съмнителен нов коагулант за пречистване в реална среда“, заяви Цараянчева. Тя продължавам да пита Кера Василева от позицията си на гражданин:

1. Каква е действителната причина за влошаване качеството на питейната вода? Какви действия са предприети от Вас, като управител на дружеството-доставчик, и кога реално ще бъде възстановено подаването на чиста и безопасна вода към населението?

2. Какви действия е предприел конкретно ръководителят на пречиствателната станция и не е ли подценена от негова страна създалата се ситуация ? Защо до момента няма видими резултати, след като лично поехте ангажимент качеството на водата да се подобри до събота, 26 юли?
3. Какви ще бъдат реалните последици за гражданите вследствие подаването на мътна вода, а именно – как ще се отрази мътността върху изправността на водомерите, бойлерите и останалите домакински ел.уреди, а също така и върху дейността на детски градини, болници и здравни заведения?
4. Кой ще поеме отговорност за случилото си, ще бъдат ли наказани виновниците и как ще бъдат компенсирани потребителите за претърпените имуществени и неимуществени вреди?

„Колкото до зависимостите между политиката и качеството на водата, ще си позволя да кажа на цялото партийно и държавно опълчение, което се вдигна да защитава цитаделата ВиК, че е добре да спазваме политическа хигиена, дори когато сме възпрепятствани да поддържаме личната и битовата си такава.
А това, че от чешмите ни тече вода, негодна за пиене, която не съответства нито на микробиологичните, нито на физико-химичните стандарти, няма как да бъде назовано дискомфорт или неволно причинено неудобство. Това е изтезание на хората в най-горещите летни месеци, предизвикано от корпоративни интереси и нечист лобизъм“, се посочва още в позицията на Цвета Караянчева.