Египет ще изгражда втори Суецки канал

Съоръжението ще позволи движението в новата отсечка да се извършва едновременно и в двете посоки

Египет ще строи нов канал между Европа и Азия, успореден на Суецкия, съобщи Евронюз, като цитира официално съобщение на местните власти, излъчено по държавната телевизия, цитирани от "Преса".

Новият морски път ще е дълъг 72 км и ще дублира част от 193-ки лометровия маршрут на стария. Съоръжението ще позволи движението в новата отсечка да се извършва едновременно и в двете посоки, а не само в едната, както е сега.

Грандиозният проект беше обявен лично от президента на страната Абдел Фатах ал Сиси, който обеща строителните работи да приключат в рамките на три години. Според Ройтерс обаче каналът трудно ще заработи по-рано от петте години, заложени в проекта на инженерите. Очаква се изграж дането на съоръжението да струва на Кайро 4 млрд. долара. Сиси обяви, че чужди компании няма да участват във финансирането на амбициозния план, и призова всички египтяни да направят дарения за строежа на новия канал.

От съображения за сигурност строителните работи ще бъде охранявани от армията. Около 20 египетски фирми ще работят по проекта под надзора на военните, уточни президентът.

Решението за новия канал е взето заради генерираните печалби от над 5 млрд. долара годишно на настоящия, който свързва Средиземно и Червено море и е построен преди 145 години. За да се привлекат повече кораби и съответно приходи, властите планират да построят и международна логистична и промишлена зона с площ 76 000 квад ратни метра.

През 2013 г. Суецкият канал е бил използван от 18 000 морски съда, сочат официалните данни. Приходите от съоръжението, национализирано през 1956 г. от президента Гамал Абдел Насър, формират важно перо от националния бюджет на Египет. През последните три години Кайро изпитва сериозни финансови затруднения след срива на туризма заради нестабилната политическа ситуация в страната.

Новият канал е част от мащабните инфраструктурни проекти, с които Абдул Фатах ал Сиси се надява да възроди египетската икономика, пише Ройтерс. При встъпването си в длъжност в началото на юни т.г. фелдмаршалът обеща 140 млрд. инвестиции в рамките на четири години за изграждането на нови туристически курорти, летища и индустриални центрове.