Държавата е жив организъм и нещата не може да се сведат само до изборите

Служебното правителство встъпи в длъжност и обеща да работи за нормализиране на политическата и икономическата обстановка

Няма съмнение, че основната ни задача като служебно правителство е организирането и произвеждането на свободни и честни парламентарни избори, които да доведат до резултати, които не се оспорват и се приемат от всички. Това заяви служебният премиер Георги Близнашки на официалната церемония по предаването на властта в Гербовата зала на президенството.

Той подчерта, че е необходимо да се върне доверието на гражданите в институциите. Ще направим всичко възможно изборите да бъдат подготвени и произведени с активното участие на гражданското общество, посочи Близнашки.

Той допълни, че основните задачи, които стоят пред служебното правителство са в три основни направления: да се стабирлизират основните обществени ресори, да се възстанови доверието към България сред партньорите ни в ЕС и НАТО и започнатите реформи да бъдат продължени.

Ние не търсим извънредни пълномощия и си даваме сметка за ограниченията и на пълномощията и на времето. Ние не идваме на власт в името на някакви дългосрочни цели, каза още Георги Близнашки.

Държавата е жив организъм и нещата не може да се сведат само до изборите. Необходимо е нормализиране на икономическата, политическата, моралната обстановка в страната.

Съжалявам, че не беше направена актуализацията на бюджета, подчерта служебният премиер.

Георги Близнашки каза още, че служебното правителство ще откликне на болката и тревогите на пострадалите от наводненията. Ще търсим и европейска солидарност, но трябва да проявим най - напред национална солидарност, каза той  и призова всички българи да се включат в кампаниите за подпмагане на бедстващите райони.

Той благодари, че са премахнати загражденията пред парламента и определи това като добър знак за демократичните процеси в страната.