Пети руски туроператор фалира

В момента асоциацията „Турпомощ” извозва руските туристи, които се оказаха в заварено положение

Пета туристическа компания обяви, че прекратява своята дейност. В съобщението на „ИнтАэр” се казва, че преустановява дейността си заради поскъпването на валутата и негативната политическа ситуация.

„ИнтАэр” повтаря съдбата на другите четири оператора – петербургските „Нева” и „Експотур” и московските компании „Лабиринт” и „Роза на ветровете".

От държавната структура Ростуризъм, която регулира бранша прогнозират, че преустановяването на дейността на „ИнтАэр” ще окаже негативно въздействие на туристическия отрасъл.

В момента асоциацията „Турпомощ” извозва руските туристи от страните, в които са почивали. На клиентите на първата фалирала компания „Нева” пък предлагат да почиват безплатно в Краснодарския край.

Русия възнамерява да покрие разходите на гръцките фирми, които за своя сметка приемат клиенти на фалиралия туроператор „Лабиринт”, заяви вчера гръцкият министър на туризма Олга Кефалояни, цитирана от ИТАР-ТАСС. Решението за покриването на загубите от престоя и полетите е било взето в понеделник на заседание в Москва, в което е участвал шефът на гръцката организация по туризма (ЕОТ) Панос Ливадас и представители на руски туристически организации, каза Кефалояни.

В България три фирми поеха престоя на руските туристи на фалиралия "Лабиринт", но не се знае дали представител на българско министерство е участвал в заседанието в Москва, допълва faragency.bg