Д-р Ангел Кунчев: В Европа няма заразени с ебола

В България и Европа няма регистриран случай на заразен с вируса ебола, успокои главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев.

Засега у нас няма бежанци от Гвинея, Либерия или Сиера Леоне – страните, в които върлува епидемията, отбеляза той.

Към момента оценките на Световната здравна организация и Центъра за контрол на заболяванията (специализираната институция на ЕС) са, че за Европа рискът е изключително нисък и не налага ограничителни мерки в туризма, транспорта, търговията.

Ебола не е въздушно-капкова инфекция, заразяването става само при контакт с различни телесни течности, което значително намалява рисковете при нормален ежедневен контакт, коментира д-р Кунчев.

Работи се интензивно по създаването на ваксина срещу ебола, но това е изключително бавен, труден и скъп процес и той отнема години, каза специалистът.

Броят на заболелите от ебола в Западна Африка надхвърли 1400 души, а починалите са над 730.

Относно типичните летни вируси, експертът коментира, че специалистите не очакват епидемии в разпространението им у нас тази година, макар да има вълни на известни покачвания в заболеваемостта във всички райони на страната. В момента се срещаме различни разновидности на огромната група на ентеровирусите, които са характерни за горещите дни на лятото, каза д-р Кунчев. За предпазване от тях инспекторът препоръча висока лична хигиена и консумация на храни със сигурен произход, предаде БТА.