Конете "говорят" с очи и уши

Конете общуват помежду си, като изучават очите и ушите си, разкриват британски експерти, цитирани от в. "Дейли експрес". Авторите на проучването от университета на Съсекс обясняват, че конете са чувствителни към лицевите изражения на себеподобните, пише БТА.

Предишни проучвания върху комуникацията при животните са били насочени основно към ориентири, използвани от човека - посока на тялото, главата и погледа. Авторите на настоящото изследване за пръв път са установили, че при конете е важно какво "издават" ушите и очите, тъй като за тях те са важен визуален сигнал.

Изключително подвижните уши помагат на много животни да насочат вниманието си към шума на потенциален хищник. Настоящото изследване обаче разкрива, че конете внимават и за посоката, в която сочат ушите на "събеседника", за да разберат "какво му се върти в главата".

"Оказва се, че конете трябва да виждат добре двете очи и уши на себеподобните, преди да извлекат информация от посоката на главата", обяснява Дженифър Уотън от изследователския екип. Специалистите са наблюдавали поведението на коне, за да добият представа за общуването им и за еволюцията на социалните умения.

"Усетът за това, което се "върти в главата" на друг индивид, е фундаментално умение. От него се развиват други, по-сложни умения. Конете проявяват същата комплексна социална организация, наблюдавана при хората, шимпанзетата, слоновете и делфините", допълва Уотън.