Вестниците във вторник, 5 август

Последният ден на 42-ия парламент е сред водещите теми на вестниците в сряда

 

„С осигурен кворум от ГЕРБ и с гласовете на ДПС и БСП актуализацията на бюджета на Националната здравноосигурителна каса мина на второ четене.
Присъстващите в залата депутати от двете парламентарни групи подкрепиха допълнителни разходи в размер на 225 млн. лв., с които касата да покрие плащания за болнична помощ и за лекарства.
С измененията бяха гласувани и допълнително 50 млн. лв. за справяне с последствията от наводненията.
Допълнителните пари за здраве ще дойдат от намаляване на разходите на държавни ведомства до края на годината. Това според ГЕРБ ще остави без заплати институциите, няма да може да се изплащат и социалните придобивки по новия закон за МВР, приет от БСП и ДПС, за които няма разчетени средства.
Увеличението на парите за бедствия пък идва от перото "Програми и проекти в енергетиката".
Менда Стоянова и Десислава Атанасова от ГЕРБ в изказванията си подчертаха, че със законопроекта досегашните управляващи признават, че държавният бюджетът не се изпълнява и залагат бомби пред служебния кабинет. След това представителите на ГЕРБ напуснаха залата." - в. „Дневник".

„Гарантираните влогове в КТБ да започнат да се изплащат от 20 август, предложи вчера ДПС. Но под условие - че ще бъде разкрита банковата тайна за всички лица, които по време на прехода са били на висши публични и държавни длъжности. А също така и за фирмите, регистрирани в офшорни зони. Проектът обаче бе отхвърлен в комисия със странни мотиви от "Коалиция за България", както и в пленарна зала. ГЕРБ не участваха в гласуването.
„Кой се страхува от истината за КТБ?", попита след резултата от вота лидерът на ДПС Лютви Местан. И продължи: "Вижда се кой, а кой не се страхува от тази истина, смятам, също се видя. ДПС няма страхове, свързани с КТБ...
Той отхвърли възможни обвинения, че "взривяваме основополагащ принцип, свързан с банките - банковата тайна"...
По-рано вчера пред Нова телевизия председателят на бюджетната комисия в парламента и депутат от ДПС Йордан Цонев заяви, че Движението ще направи всичко възможно в следващото Народно събрание да бъде разкрита банковата тайна или поне тайната за публичните лица - политици и магистрати... " - в. „Стандарт".

„Депутатите орязаха със 17% парите на министерствата
Служебният кабинет ще има ограничени възможности да поема допълнителни разходи, след като парламентът отказа да подкрепи предложената от кабинета "Орешарски" актуализация на държавния бюджет.
Бюджетите на министерствата ще бъдат орязани със 17%, като ситуацията е особено рискова при МВР заради бежанската криза. Не е ясно и дали ще стигнат допълнително отпуснатите пари за бедствия на фона на лавинообразно растящите сметки за нанесените щети от наводненията. Още отсега експерти и политици очакват, че актуализацията на държавния бюджет ще бъде тема номер за 43-ото народно събрание. За края на годината се отлага и развръзката с КТБ.
Това се разбра на последното заседание на 42-рото народно събрание. В последния си ден депутатите одобриха само отделни поправки, свързани със завишаването на разходите на НЗОК.
До орязването на бюджетите на министерствата се стигна след категоричен отказ на БСП да допусне завишаване на планирания за тази година дефицит. Според предложената от правителството актуализация дефицитът трябваше да порасне със 725 млн. лв. - 225 млн. лв. допълнителни разходи за НЗОК и 500 млн. лв. очаквано неизпълнение на приходите. В БСП продължават да отричат, че има проблеми с приходите, и затова настояха парите за НЗОК да се осигурят чрез допълнително орязване на разходите на първостепенните разпоредители с бюджет.
Така според окончателно гласуваните от депутатите текстове годишните бюджети на общо 45 институции ще бъдат орязани с 10% вместо заложеното в момента ограничение от 5%. Реално за оставащите месеци на годината това означава намаление на бюджетите със 17% (за да се наваксат първите 7 месеца, когато нямаше допълнително ограничение). В абсолютна сума бюджетът на тези институции ще бъде намален с общо 460.8 млн. лв. 225 млн. лв. от тях ще отидат за покриване на дефицита в бюджета на здравната каса, а останалите ще се дадат в края на годината, под условие че планираният дефицит не е надхвърлен..." - в. „Сега".

Наводненията и последиците от тях също са сред най-отразяваните теми.

„Два дни след потопа в Мизия голяма чест от територията на града все още е под вода. Все пак нивото и е спаднало с около метър, съобщи Би Ти Ви.
Хората се притесняват, че водата се заблатява, а по улиците плуват умрели риби, птици и добитък. Прелели са и септичните ями, защото в Мизия няма канализация. Има и опасения, че заради малкият наклон в града, Мизия трудно ще се отводни по естествен начин.
Отводняването на потопените къщи ще започне веднага след оттичане на водата, каза за Нова телевизия директорът на пожарната Николай Николов. Отводняване преди това може да причини срутване. Екипи на пожарната обикалят с лодки, за да огледат опасните сгради.
Според БНТ под вода са 30 кв. км в Мизия и района. Разрушените къщи пък са над 100.
България не е поискала техническа помощ от ЕК
В профила си във Facebook еврокомисарят за реакция при кризи Кристалина Георгиева обясни, че Европейската комисия изпраща експертно-техническа помощ (спасители, хеликоптери, отводнителна техника, чували с пясък, одеяла) при бедствия, ако засегнатата страна поиска такава помощ чрез активиране на Механизма за Гражданска защита. "Такава помощ не е поискана в България, тъй като властите са преценили, че за момента могат да се справят сами", допълва тя.
Тя посочва, че друг инструмент за подпомагане на държавите членки е Фондът за солидарност. Българските власти работят в момента с Европейската комисия и в тази област", казва още Георгиева.
До момента има решение за отпускане на еднократна финансова помощ в размер до 325 лв. на пострадалите от наводнените села във Врачанско. По първоначални прогнозни данни в Мизия ще бъдат подпомогнати еднократно около 500 лица и семейства, а в Крушовица - 150..." - в. „Дневник".

„Над 100 постройки са разрушени в наводнения квартал на Мизия. Това показват първоначалните данни от огледите в бедстващия град. Нивото на река Скът, която наводни 80 на сто от град Мизия, спада, но засегнатите квартали все още са под вода. Властите правят първоначални огледи за размера на пораженията.
Старши-комисар Васил Василев, ръководител на Кризисния щаб в бедстващия район съобщи, че от наводненията са разрушени 32 къщи, 18 гаража, 14 кухни и 38 селскостопански постройки. Той подчерта, че това са първоначални данни, които по-скоро ще послужат на спасителите, за да се насочат къде евентуално би могло да има затрупани хора. Василев прогнозира много по-голям размер на пораженията, който може да бъде оценен едва след оттеглянето на реката. Тогава ще стане ясно дали домовете ще бъдат годни за живеене.
В съседната бедстваща община - Бяла Слатина 15 спасителни екипа вече отводняват наводнените домове. Там река Скът се е прибрала в коритото си и е възможна възстановителната операция. Заради горещината и липсата на течаща вода е уведомена Здравната инспекция да предприеме мерки за съответни действия в бедстващите райони. Даден е сигнал до компетентните органи за извозване на телата на удавените животни.
В небето над Мизия прелетя правителствен хеликоптер за оглед и на наводнените земеделски земи, съобщи областният управител на Враца Венцислав Василев, цитиран от БНР.
Спасителните екипи с лодки осигуряват достъп на бедстващите до наводнените им домове. Със сълзи на очи хората разказват за наводнените им домове.
Все още има хора, които отказват да се евакуират, каза директорът на Областната дирекция на полицията във Враца комисар Иван Кирилов. За да бъдат спокойни хората, по разпореждане на главния секретар от тази нощ започват да дават дежурства и служители на жандармерията..." - в. „Труд".

„490 млн. лв. са щетите, нанесени от наводненията това лято до 21 юли. Това каза пред "Сега" директорът на "Пожарна безопасност и защита на населението" главен комисар Николай Николов. Това означава, че сумата ще нарасне още, когато се опишат щетите от миналата седмица в Габрово и Северозападна България.
Страната ни се надява на помощ от Фонда за солидарност на ЕС, но и вчера не бяха съобщени подробности за искането. Експерти са изготвили доклад за щетите, който е бил утвърден от Министерския съвет миналата сряда, обясни Николай Николов. Според него днес докладът трябва да пристигне в Европейската комисия и от там да ни върнат предложения как и с колко ще бъде подпомогната България.
В последното пострадало място - Мизия, водата все още е прекалено висока и са нужни поне три дни, за да се оттече. Едва тогава ще започнат дейностите по разчистване. Засега е известна една жертва на наводнението - 63-годишен мъж, все още няма потвърдена информация, че е загинала и жена. Прокуратурата е образувала досъдебно производство за смъртния случай срещу неизвестен извършител. Заради стихията бяха евакуирани над 800 души, досега са установени 80 разрушени постройки..." - в. „Сега".

Обявяването на служебния кабинет също е сред актуалните теми на всекизневниците.

„Днес президентът Росен Плевнелиев ще представи структурата, състава и приоритетите на бъдещото служебно правителство. Единственото сигурно засега е, че ще има специален министър без портфейл за изборите, който ще е пряко отговорен за подготовката на вота на 5 октомври. За поста се спрягат най-различни имена, но повечето отрекоха да са поемали подобен ангажимент. Министър без портфейл имаше и в първия служебен кабинет на Плевнелиев, но той отговаряше за електронното правителство.
Плевнелиев ще повтори структурата на предишния служебен кабинет от 2013 г. Като почти безалтернативен кандидат за премиер се спряга "протестиращият професор" Георги Близнашки, но и тук са възможни изненади. Министър-председателят ще има трима заместници - по икономическата, по социалната политика и по усвояването на средства от ЕС. Кандидати за трите длъжности са съответно шефът на президентския кабинет Екатерина Захариева, дългогодишният управител на НОИ Йордан Христосков, който ще е и социален министър, и Илияна Цанова, която отговаряше за еврофондовете и в предишния служебен кабинет. Екатерина Захариева най-вероятно ще поеме мегаминистерството на икономиката и енергетиката, като най-доверено лице на президента, предвид амбицията на Плевнелиев да направи необратима сделката за VII реактор на АЕЦ "Козлодуй" с "Уестингхаус"... - в. „Сега".

„До последния момент продължиха рокадите на имена и постове в служебния кабинет, въпреки че преди дни екипът бе събран от президента Росен Плевнелиев на импровизирано заседание. Той ще обяви днес в 11 ч окончателния състав.
Абсолютно сигурно е, че ще има трима вицепремиери, както и че икономиката и енергетиката няма да са отделни министерства...
Няма проблем за добавяне на министри без портфейл, какъвто ще е Димитър Димитров - за изборите.
Както "24 часа" съобщи, вицепремиери ще са Екатерина Захариева, която поема и икономическото министерство, Христо Иванов, който ще е и правосъден министър, и социалният Йордан Христосков. Но все още не била затворена възможността Захариева да е министър-председател. Сигурен бе и бившият син депутат Йордан Бакалов за вътрешен министър.
Част от утвърдените вече служебни министри дори са провели срещи със сегашните, за да се запознаят в какво състояние са ведомствата, научи "24 часа" от няколко ведомства.
До късно снощи за финансов министър освен бившия шеф на фонд "Земеделие", а преди това шеф на кабинета на Дянков - Румен Порожанов, се обсъждаше и шефката на АДФИ при управлението на ГЕРБ Теменужка Попова. И двамата експерти бяха близки до финансовия министър в кабинета "Борисов" Симеон Дянков. При последното завъртане като вариант за стола пак се спрягаше и финансистката от ЕБВР Илияна Цанова. Тя е твърд участник в служебния кабинет с "плаващ" ресор - предложен ѝ е постът вицепремиер по еврофондовете, стига въпросителните около финансовия министър се решат без участие на Цанова. Тогава правосъдният министър Христо Иванов няма да е и вицепремиер. Порожанов и Попова трябвало да дадат отговори рано тази сутрин...
Плевнелиев се отказал от кандидатурата на Евдокия Манева за екоминистър, за да не предизвика зелени протести. Варианти останали отново Николина Николова или зам.-кметицата на Бургас Атанаска Николова. Така транспортът, за който първоначално била оглеждана Николина Николова, ще се поеме от бившият маркетинг директор от "Близу" Васил Щонов..." - в. „24 часа".

Инцидентът с избягалия от ловешкия зоопарк ягуар също е сред темите с продължение.

„Ягуарът Алонсо, който избяга от ловешкия зоопарк и бе застрелян в неделя, ще бъде препариран и показван като експонат в природонаучния музей в с. Черни Осъм.
"Такова е нашето желание и намерението на общината", каза за "24 часа" директорът на зоопарка д-р Феодор Вацов.
Засега обаче тялото на убитото животно лежи в хладилна камера в зоопарка, а колко ще струва препарирането му, още никой не може да каже.
"Затварям телефона на всеки, който ми звъни и казва: "Честит трофей", сподели ловецът Денко Николов, който гръмна  ягуара в главата..." - в. „24 часа".

„Убийството на ягуара Алонсо от ловешкия зоопарк ще стигне до прокуратурата. Медиаторът от Ловеч Данчо Заверджиев в момента събира документи и ще сезира обвинителите за пълно разследване на акцията.
Според юриста зоологическата градина на първо място е нарушила няколко члена от Закона за биологичното разнообразие. Проблемът е, че зоопаркът няма лиценз и според Заверджиев няма право да отглежда диви животни като Алонсо.
Убийството на гръбначно животно е престъпление по Наказателния кодекс. Проблемът в случая е, че всички свидетели се кълнат, че не е имало друг начин да се справят с избягалия хищник и са пазели човешки животи.
Освен това трябва да се докаже, че при убийството е проявена жестокост, а ягуарът е застрелян "хуманно" - с един изстрел в главата. Другият проблем е, че полицията, която трябва да разследва инцидента, е участвала в него и лично шефът на местните ченгета Георги Иванов е дал разрешение да се действа по този начин.
Директорът на зоопарка Феодор Вацов призна, че обектът няма лиценз. В такава ситуация са повечето зоологически градини в България, защото лицензите им изтекоха преди година или две и в момента са в процедура по повторно одобрение.
То се прави от Министерството на околната среда и водите. Докато им е даден гратисен период да подобрят условията, зоокътовете са безконтролни. Те трябва да имат планове за действие при ситуация както при Алонсо, но никой не проверява дали имат.
Природозащитници твърдят, че ловешкият зоопарк не е имал подходящи пушки за упойване на животни, защото те струват минимум 3500 евро. Вацов призна, че имали "някакви" пушки, но те не свършили работа.
"Съжалявам! Нямаше друг избор!", заяви 61-годишният Денко Цанков от Ловеч, който уби Алонсо с карабина "Браунинг". Той е професионален инструктор по стрелба. Цанков ръководи 8-часовата акция по залавянето на ягуара...
"Потвърждавам, че друга развръзка на случая нямаше. В операцията участваха поне 50 души, а сред тях - ловджии от пет дружинки и полицаи начело с директора на Областната дирекция на МВР комисар Георги Иванов. И никой от тях не преследваше смъртта на ягуара. Особено аз, който имах и имам сантимент към него. В момента подготвяме документите за препарирането му", каза кметът на Ловеч Минчо Казанджиев.
Явор Гечев, асоциация "Четири лапи":  НА КОЛКО РАКИИ СА БИЛИ ЛОВЦИТЕ
Как е възможно да изпращат ловна дружина да се занимава с животни, които на всичкото отгоре са изчезващ вид? Има много начини да бъде заловен ягуар - освен стрели е можело да бъдат сложени капани. Само болен мозък може да измисли тази небивалица.
Унищожаването на изчезващи видове е подсъдимо и се наказва със затвор. Ловните дружинки в никакъв случаи нямат права да се занимават с прибирането на избягали животни..." - в. „Труд".