7 години затвор за серия измами на мним поп

Седем години затвор при строг режим получи Тоньо Тонев, по-известен под името отец Антоний от църквата в бургаския квартал Долно Езерово. Бургаският районен съд се произнесе за наказанието на свещеника, като групира общо 7 негови присъди, все за измами.

"Неправилно е този човек да се нарича отец. Той е разколник и самозванец.

За него знаем малко, само че е родом от Русенско или от Гълъбово, Старозагорско. Преди няколко години дойде тук и обикаляше района. Ходеше и лъжеше хората, че ще им построи църкви и параклиси, дом за сираци и какво ли още не. Всичко обаче се свеждаше единствено до събиране на пари. Дори сме чували, че после ходел и изпивал скромните дарения на миряните по баровете", обясни действащ бургаски свещеник, който пожела името му да не се цитира. От местната епархия също потвърдиха, че Тонев не е божи служител.
В квартал Долно Езерово Тонев пристигнал преди 8-9 години и се представил като отец Антоний. Заживял скромно във фургон. След време хората построили с безвъзмездни помощи и труд малък параклис, носещ името на Света Богородица. Отец Антоний започнал да служи там.
"Навремето всички много добре го приемахме и уважавахме. Но после чухме, че тръгнал по цялата страна да се представя за епископ и какъв ли не. Мамел с пари, подписвал договори и изчезвал. Различни хора, включително и полицаи, са идвали тук да го търсят и да разпитват за него, ама отдавна не сме му виждали очите", казва пенсионер от Долно Езерово, живеещ в съседство с параклиса "Св. Богородица".
От няколко години в квартала си имат своя нова църква. В нея обаче Тоньо Тонев не е стъпвал. За последно се вяснал в Долно Езерово към 2009 г. "Дойде заедно с един арабин до параклиса, повъртяха се и си тръгнаха. Оттогава от отец Антоний ни вест, ни кост...", добави комшията.
Преди броени дни бургаските магистрати признаха Тоньо Тонев за виновен в това, че за времето от 2 до 5 октомври 2009 година с измама е взел 40 хиляди лева от строителна фирма. Отец Антоний обещал на бизнесмен, шеф на дружеството, да го избере за изпълнител на голям ремонт на манастир на село Голямо Буково - "Свети Животоприемен Източник". Казвал му, че се подготвя голям търг и ако не даде предплатата, поръчката ще спечели друга фирма. При преговорите по сделката отецът се представял като шеф на дружеството "Реформирана православна църква" (РПЦ).
"Чудим се как съдът е регистрирал фирма с такова име. Българската православна църква е само една", възмущават се духовниците от Бургас.
По делото е установено, че през 2009 г. подсъдимият е твърдял, че е единствен управляващ и представляващ РПЦ.
"Подобно наименование въвежда в заблуждение и това е забранено от Търговския закон", коментираха вчера юристи. Проверка на "Труд" установи, че в момента фирмата не съществува в Търговския регистър.
Мнимият отец Антоний се представял също за епископ, ръкоположен от т.нар. алтернативен синод на дядо Инокентий. Не е ясно как е станало това, тъй като в Хасково например той минавал за свещеник от бялото духовенство, женен за попадия на име Донка. Двамата там имали фондация и правили приют за възрастни хора. Мнимият отец обаче се забъркал в неясни сделки с лизингови автомобили, след което с Донка се изселили от града.
За ремонта на манастира в Голямо Буково "епископът" се срещал на няколко пъти със строителния предприемач, за да обсъждат общия проект. Отец Антоний го заблуждавал, че повечето пари щели да дойдат по програма на Европейския съюз за възстановяване на църкви и манастири.
Първоначално били поискани 8000 лева като гаранция, че точно бизнесменът ще спечели проекта. После сумата нараснала петкратно за "дофинансиране". Много скоро обаче предприемачът разбрал, че е измамен, защото нито имало търг, нито европари постъпвали в сметката му.
Измамата за манастира в Голямо Буково е само една от цяла серия мошеничества на представящия се за божи служител. Магистратите в Бургас обясниха, че за това престъпление на Тоньо Тонев са определили наказание от 4 години затвор. Но последната присъда е групирана с още 6 от други съдилища в страната- в София, Варна, Хасково и Несебър.
В крайна сметка лъжеотецът, който вече е зад решетките на затвора в Стара Загора, ще лежи най-тежкото наказание от 6 години, определено му от Софийския градски съд през 2013 г. В Бургас към тази присъда са добавени още 12 месеца заради осъществена интензивна престъпна дейност.
През 2012 г. Тоньо Тонев праща писмо от затвора до седмичен вестник, в което иска прошка.
"В момента само произнасянето на името ми буди у хората възмущение и омраза, а трудно се живее така, повярвайте ми - смирено пише осъденият. - В древността християните са правили своята изповед публично и публично са искали опрощение за греховете си. Ето затова ви пиша - за да помоля за прошка всички, които по някакъв начин съм обидил или ощетил. Поклон пред всички българи - моля, простете на отец Антоний!", добавя Тонев./ в. Труд