Спирането на ОП „Околна среда” бави завършването на пречиствателната станция в Радва

Шефът на „В И К” – Бургас: Когато съоръжението работи – миризмите са в малки количества

Проектът за пречистветалната станция в Равда, който трябва да обхване Слънчев бряг, Равда, Несебър, Ахелой и Каблешково няма да бъде завършен до края на тази година. Това прогнозира пред Burgasutre.bg изпълнителният директор на „В и К” – Бургас – инж. Ганчо Тенев. 

По инфраструктурата в момента се работи, но по договор крайните срокове са били до декември 2014 г. Според инж. Тенев най-вероятно те ще бъдат удължени, тъй като в момента ОП „Околна среда” на практика е спряна.

„Ще има удължение на срока, но не мога да кажа на този етап какво ще бъде то, защото първо трябва да се „отпуши” програмата, да се разплатят общините с изпълнителите, а от там да се задвижат и проектите”, каза още той.

По думите му, в района на пречиствателната станция миризмите са в мали количества, което било нормално при функциониране на съоръжението, а мониторингът за качеството и чистотата на изтичащите в морето води бил ежедневен. Той се извършва от Регионалната Здравна инспекция, Регионалната инспекция по околната среда и водите, Басейнова дирекция – Бургас, както и от водоснабдителното дружество.

Въпреки, че собственици на имоти в района се оплакват от ароматите, до момента нямало сигнал, за който от В и К дружеството /изпълнител на проекта/ да са били информирани от ЕС. „Има отстояния от пречиствателната станция, които трябва да се спазват съгласно Закона за здравето. Специално, когато тя работи миризмите са в малки количества. Няма пречиствателна станция, която да не мирише, но всичко е нормално като цяло”, допълни още шефът на дружеството.

Той е убеден, че капацитетът на недовършената инфраструктура ще бъде достатъчен за нуждите на петте туристически дестинации. „В началото на проекта бяха заложени перспективите за развитие и именно за това бяха обхванати всички ключови места в двете курортни общини с идеята, че няма място за друга пречиствателна станция в този район”, обясни инж.Тенев.

На въпрос, има ли ангажименти по договора за присъединяване към ЕС за пречиствателна станция в Равда, инж. Тенев коментира: „Ангажименти по договора с ЕС има за над 10 хиляди еквивалент жители - те трябваше до 2010 да са готови, а до 2000 евивалент жители трябва да са готови до края на 2014. Но станциите трябва да ги изгради държавата, защото ЕС помага само със средства по конкретната програма”.