АБВ се срещна с представители на националните работодателски организации

Радвам се, че представителите на работодателските организации не само проявиха силен интерес към това, което АБВ предлага в икономическата си програма, но представиха и писмени материали с коментари по нашата платформа. Това заяви зам.-председателят на ПП АБВ Ивайло Калфин след среща - разговор с представители на националните работодателски организации, членове на АОБР на тема: „Предизборни ангажименти на АБВ към бизнеса“. Целта на срещата бе да се изведат основните проблеми пред бизнеса в страната и да се формулират възможно най-добрите решения за тяхното преодоляване, с което бързо и решително ще се подобри бизнес климата в страната и ще нарасне съществено ефективността от работата на бизнес структурите.

Основните акценти, които намериха добър отзвук, се отнасят до повече ред в икономиката и предвидимост, каза Калфин. „Ние предлагаме да има планиране по начин, по който се случва за развитието на основните параметри в българската икономика и нейната структура. Периодът да съвпада с периода на финансовата рамка на ЕС, защото оттам идва голяма част от финансирането за публични инвестиции – 7-годишни периоди за планиране. Предлагаме да се създадат редица допълнителни финансови инструменти, вкл. и държавна инвестиционна компания, която да подпомага частните инвеститори във важни за България области. Срещна подкрепа програмата ни за ограничаване на корупцията, вкл., стандартизиране на обществените поръчки и събирането им в една централизирана агенция“, каза Калфин. Той допълни, че представителите на бизнеса са определили мярката като много важна, тъй като основните проблеми идват предимно от обществените поръчки в общините и то за големи суми, без опит и стандарти. Общ език между ПП АБВ и работодателските организации е намерен и в темата за електронното управление. Тема, която поставиха работодателите и която не присъства в платформата на АБВ е тази за оценката за въздействие на законодателството, което се променя твърде често, без сметка за реалното въздействие върху бизнеса. Ивайло Калфин съобщи и за готовност на бизнеса да се включи в процеса на професионална квалификация и подготовка по отношение на професионалното образование.

Различия в становищата на АБВ и работодателите се появиха по въпросите за премахване на плоския данък върху личния доход и прогресивно данъчно облагане. Разминаване се получи и по въпроса за промени в социалната система в частта за въвеждане на минимална почасова ставка, която за определен период да достигне 4 лева. Притесненията са  това да не стане твърде бързо и да натовари дребния и средния бизнес, обясни Ивайло Калфин.

Срещата на представители на АБВ с работодателските организации е първата от серия консултации по предизборната платформа на партията, каза Ивайло Калфин. ПП АБВ пое ангажимента да включи формулираните решения в своята предизборна платформа и да работи за тяхното максимално законодателно и друго нормативно реализиране.