Световните лидери отбелязаха един век от избухването на Първата световна война

Сред официалните гости на честванията в Белгия е и българският президент Росен Плевнелиев

Белгийският град Лиеж днес е домакин на възпоменателно събиране на държавни глави и лидери на няколко страни, сражавали се по време на Първата световна война. Сред тях е и българският президент Росен Плевнелиев, съобщава вестник "Преса".

Сред другите официални гости на събитието са белгийското кралско семейство и министър-председателят на страната домакин на церемонията Елио ди Рупо, президентът на Френската република Франсоа Оланд, държавният глава на Федерална република Германия Йоахим Гаук, както и личности като херцогът на Кеймбридж принц Уилям и неговата съпруга Кейт Мидълтън. Общо 50 държавни глави са се събрали в Лиеж, за да отбележат 100-годишнината от инвазията в Белгия.

 

На церемонията британският принц Уилям отдаде чест на "войниците, загинали за да ни дадат свободата". Франсоа Оланд пък заяви, че белгийският град Лиеж е оказал "солидна съпротива", след като страната първа е понесла ударите на Великата война.

 

Това е кулминацията на поредица от събития през последните дни, с които почита паметта на загиналите милиони хора по бойните полета и разрушените селища. Над 17 милиона военни и цивилни са загубили живота си между 1914-1918 г.