По-строг контрол над имигрантите на Острова иска вицепремиерът Клег

"Ще го направим за хората, които живеят тук, за да ги накараме да се чувстват сигурни"

Британският вицепремиер Ник Клег ще призове за много по-строг контрол над имигриращите от новите страни членки на ЕС, пише „The Telegraph". Той възнамерява да направи това утре по време на реч в Лондон.

Клег признава, че британците са загубили вяра в обещанията на правителството за ограничаване на имиграцията, предвид факта, че 60 000 българи и румънци са пристигнали в страната.

Според Клег, ако твърде много хора пристигат в страната, обществото няма да може да ги „абсорбира" успешно. Той обещава, че ще премахне пробойната, която позволява на хората от новите страни в ЕС да се обявяват за самонаети лица, като заобикалят имиграционните правила.

„Когато Румъния и България се присъединиха към ЕС, лейбъристите казаха, че никой от тези две страни няма да пристигне в страната благодарение на преходните ограничения, които бяха премахнати в началото на тази година. И въпреки това 60 000 българи и румънци вече работят в страната, регистрирани като самонаети работници", посочва Клег.

Той обвинява лейбъристите за това, че са заявили, че само 13 000 имигранти ще се преместят в страната от Източна Европа, когато отворили границите през 2004 година. Британците всъщност станали свидетели на стотици хиляди хора, които прииждали към страната в последните години.

Вицепремиерът ще заяви в речта си още, че за в бъдеще няма да бъде позволено имигранти от новите страни членки на ЕС да работят в страната.

„Не става въпрос за това, че искаме да „оковем портите". Идеята ни е да уталожим прилива на хора към Великобритания по честен и внимателен начин. Това ще бъде в интерес на всички, независимо дали са родени британци или не. Ще го направим за хората, които живеят тук, за да ги накараме да се чувстват сигурни и когато нова страна членка се присъедини към ЕС, няма да има от какво да се страхуват", обяснява още вицепремиерът.