Учени работят по нов вид робот "октопод"

Италиански специалисти разработват гъвкав робот за подводна дейност.

Новата технология е вдъхновена от уменията на октоподите, споделят учените.

Октоподите са известни с редица умения - те изхвърлят мастило като защитен механизъм и са сред най-прочутите ескаписти в животинското царство. Благодарение на формата на телата им, главоногите мекотели могат да се "процеждат" през дупки с на практика всякакъв размер.

В естествена среда октоподите използват тази способност, за да се крият в скални пукнатини, откъдето дебнат плячката си.

Учени от Института по биороботика в Италия са наподобили това умение и са проектирали робот за подводна дейност.

Кръстен на морския бог Посейдон, "ПосейДрон" е един от най-гъвкавите роботи, създавани някога - 90 процента от тялото му е изработено от меки материали.

Това означава, че подобно на истински октопод, "ПосейДрон" ще може да направлява движенията си в тесни подводни пространства. Умението го прави идеален за изследвания, ремонтна дейност и спасителни акции под вода.

В разработката италианските учени са използвали технология за триизмерен печат, за да направят реплики на ключови характеристики на октопода, като например осемте пипала.

Осемте крайника ще осигуряват на "ПосейДрон" неограничен обхват на движение в изпълнението на различни задачи под вода, предаде БТА.