Започва кампания „Да възстановим стария мост в Дебелец“

Набирането на средства ще продължи до края на месец август

Празникът на град Дебелец премина под мотото „Да възстановим стария мост – символ на нашия град“.  Мостът е построен преди повече от 300 години и е свързан с много легенди.   Устоял на няколко големи наводнения и земетресения.

Водната стихия на 19 юни обаче се оказа разрушителна за него. Каменните перила и настилката му претърпяха огромни поражения. На практика по моста не може да се премине. Това създава сериозни неудобства за дебелчани, тъй като каменото архитектурно съоръжение е най-прекия път към обработваемите земи на местните.

Инициативата за възстановяването на каменния мост е на кметството, сдружение „Гражданска инициатива за Дебелец 2002“ и народно читалище „Сългасие“. На 2 август на площада беше поставена дарителница, в която всеки можеше да пусне сума, с която да участва в благородната кампания. От днес в центъра на града в няколко магазина също ще бъдат сложени кутии за набиране на средства. От читалището информират, че периодично ще се следи как тече събирането на парите. Инициативата ще продължи до края на август.