Статуквото в БСП се запазва! Няма промяна

Всеки, който застане начело на БСП в такъв тежък за партията момент, трябва да се разграничи от наследството

В нашата парламентарна история няма парламент, който да е свалил на толкова ниско нивото на риториката, нивото на законодателството. Това обяснява защо в социологическите проучвания рейтингът на тази най-висока институция в България е на нивата по времето на Виденов, когато хората нахлуха в парламента. Така Георги Първанов, президент на Република България в периода 2002-2012 г.,и лидер на ПП АБВ коментира в сутрешния блок „Тази сутрин” на бТВ настоящата политическа реалност в държавата.

Ако искаме да се оздравят нещата в България, първо трябва да подходим към промяна на политическия модел, смята Георги Първанов. Той е на мнение, че парламентаризмът в този му вид в България е изчерпан и именно затова предлага да се търси вариант за промяна. „Ние сме казали отчетливо – става дума за една промяна в конституцията към посока установяване на президентска република“. Лидерът на АБВ припомни, че няма личен мотив в случая, тъй като по конституция, той няма право да се кандидатира за трети президентски мандат. И в случая не става дума за еднолична и абсолютна власт, но за баланс между парламента и президента. В случая президентът ще е този, който има отчетливата роля, защото трябва да има отговорност и това е големият въпрос, обясни Първанов.
Конгрес, в който се направиха незначителни рокади и произведе двама председатели. Така Георги Първанов коментира последния партиен форум на БСП, където столетницата смени лидера си. Така, според него, статуквото в БСП се запазва и нищо от дискутираните идеи за промяна в БСП не се е случило на конгреса. Лидерът на АБВ е категоричен, че всеки, който застане начело на БСП в такъв тежък за партията момент, трябва да се разграничи от наследството – нещо, което не се случва. Именно заради това АБВ прави всичко необходимо, за да обоснове отчетливо своя идеен образ, обясни Георги Първанов. Той добави, че председателстваната от него партия разполага с поне дузина идеи, които са различни от тези на останалите политически сили, подчерта Георги Първанов.