Закон! 40 минути работа с компютър - 15 минути почивка

Очите се уморяват и от резките контрасти на светлината в в офиса

За да не навредим на очите си с компютъра, на 30-40 минути работа трябва да почиваме 15-20 минути. Вкъщи или на работа хората на различна възраст по няколко часа на ден обикновено седят пред екрана на монитора. Известно е мнението, че работата с компютър разваля зрението.

Очите се уморяват и от резките контрасти на светлината. Често в офиса човек работи с компютъра, а на бюрото стоят две силни лампи, които са насочени право в лицето му. Остра болка в очите, засилено сълзотечение, главоболие - всичко това в този случай е резултат от неправилната организация на работното място.

Преди да седнем пред компютъра трябва да проверим осветлението на своето работно място. Лампата, която стои на бюрото може да се закрие със син филтър, за да се доближи максимално нейната яркост до яркостта на екрана на монитора. Добре е стените около дисплея също да бъдат в син цвят.

Напрегнатост в зрението възниква и поради продължителна работа без прекъсване. На всеки 40-45 минути трябва да се правят упражнения, насочени към разтоварване на очните мускули. Още в древността лекарите са препоръчвали разнообразни движения на очите за подобряване на кръвообращението.

Опитайте по време на своите почивки да направите няколко лесни упражнения и веднага ще почувствате облекчение.

Затворете клепачите си, масажирайте ги с пръсти с кръгови движения. Упражнението подобрява кръвообращението и отпуска мускулите на очите. Бавно местете поглед от пода върху тавана и обратно. Главата остава неподвижна. Извършвайте бавни кръгови движения с очи първо в една, а после в друга посока. Правете бавни движения с глава наляво и надясно.