Страх и ужас в Мизия (обзор)

Продължава издирването на бедстващи

Цяла нощ е продължило издирването на бедстващи в Мизия, съобщава Нова телевизия. Хората са прекарали безсънна нощ, изпълнена със страх и ужас. В спасителната акция участват военни, „Гражданска защита", пожарникари, полиция и доброволци. Те помагат и за разчистването и отводняването.

Припомняме, водна стихия връхлетя Мизия. Евакуирани са стотици. Евакуацията бе извършена с лодки и хеликоптери.

Хората цяла нощ са се страхували да не ги залее втора вълна. Въпреки това отново е имало такива, които отказват да бъдат евакуирани. Около 10 души остават в наводнените си жилища, споделя един от спасителите. За две денонощия в региона паднаха рекордно количество валежи - два пъти месечната норма за юли.

Водата е отстъпила с 50 см и започва да се оттича. Тази сутрин е наводнен пътят на два километра от входа за Мизия.

Много от местните, чиито къщи са потопени от водата, са намерили подслон в местната детска градина и общински общежития.

Цяла нощ екипи на Българския Червен кръст са раздавали храна и вода на нуждаещите се.

Охраната на домовете на евакуираните от тази вечер ще се поеме от жандармерията. Директорът на Областната дирекция на МВР-Враца Иван Кирилов обясни, че хората се притесняват от мародерства. В тази връзка органите на реда са предприели мерки. Полицейското присъствие е засилено. Районът е отцепен на 3 - 4 км от града. Всички входно-изходни артерии на града са били обхванати от униформените през нощта.