Приемат актуализацията на бюджета на Здравната каса

Очаква се днес депутатите да приемат на второ четене актуализацията на бюджета на Здравната каса


През изминалата седмица опозицията няколко пъти смени позицията си, като в крайна сметка, на консултациите при президента политическите сили се разбраха да увеличат парите, заложени за здраве с 225 милиона лева.

В дневния ред също така фигурират още две точки: актуализация на държавния бюджет и гласуване на предложение за извънредни правомощия на бъдещото служебно правителство.

Служебното правителство се очаква да бъде назначено на 6 август от президента Росен Плевнелиев, след като ГЕРБ, БСП и ДПС върнаха своите проучвателни мандати и отказаха да съставят правителство в рамките на това Народно събрание.

Според Българския лекарски съюз, ако депутатите не приемат на извънредното си заседание актуализация на бюджета на Здравната каса, парите в системата биха стигнали най-много до септември, т.е. тежка есен най-вече за пациентите. По думите на лекарите, това означава фалит на малки общински болници и задлъжняване на по-големите. Лекарският съюз изчислява, че и сега дълговете на болниците са над 400 милиона лева.

Според икономистите проблемите в здравеопазването са от години. По думите им, актуализацията е наложителна, защото болниците трябва да продължат да работят. Дори и с по-малко от поисканите средства.

Икономистите отчитат, че за здраве много пари се дават под масата и това също е от пороците на системата. Предложенията: държавата да плаща целите вноски на всички хора, които осигурява за своя сметка, за да влизат в хазната още 700-800 млн. лв. годишно. Да се събират вноските по-стриктно, да се обмисли добре как болниците да работят по-ефективно, а лекарите - да боравят с модерна техника.

Д-р Юлиан Йорданов, заместник-председател на Българския лекарски съюз отбеляза пред БНТ: Ще успокои системата, но, разбира се, това ще бъде нещо съвсем временно, а пък ние се нагледахме на временни решения и решения на парче в здравеопазването.

Проф. Митко Димитров, директор на Института за икономически изследвания на БАН: Разговорът не трябва да бъде дали утре ще гласуват. Трябва да бъде кой може да промени, да премахне дефектите на системата.

Калоян Стайков, Институт за пазарна икономика: Актуализацията не решава проблем, тя просто го отлага, нищо повече.