Вестниците в понеделник, 4 август

Спасиха 14 с хеликоптер. Пилоти виждат за пръв път такова бедствие


„24 часа"
Два хеликоптера "Кугър" спасиха 14 бедстващи от Мизия. Машините бяха вдигнати в 5,45 ч на разсъмване от авиобазата в Крумово и прелетяха Стара планина, за да окажат помощ в Мизия, която беше залята от водите на придошлата р. Скът.
Много от бедстващите хора били възрастни и трудно подвижни. Те нямали друга надежда, освен хеликоптерите и лодките.
"Тъй като преценихме, че на някои къщи електропроводите бяха много близо до сградите и съществува реална опасност да използваме лебедката, затова стоварвахме нашите спасители в близост до водата заедно с лодки. И те измъкваха хората с тези лодки до безопасно място", разказа полк. Петьо Мирчев, пилот на хеликоптер "Кугър".


И експерти от бизнеса в служебния кабинет
„Труд"
Ден преди президентът Росен Плевнелиев да обяви структурата, състава и приоритетите на второто си служебно правителство, разговорите с потенциални министри и зам.-министри продължават, научи "Труд".
Засега не се очакват изненади - премиерът проф. Георги Близнашки ще има поне двама заместници - Екатерина Захариева, която ще отговаря за министерството на икономиката, и бъдещия министър на правосъдието Христо Иванов. Спряганият за вътрешен министър Йордан Бакалов вероятно ще се сдобие с екип от опитни МВР кадри. Разговори са водени с бившия зам.-министър Филип Гунев и бившия шеф на МВР в Смолян Кирил Хаджихристев.
Очаква се ресорът "енергетика", обявен за важен приоритет от Плевнелиев, да се управлява от човек от бранша - Теодор Бобочиков - ръководен кадър от Асоциацията за възобновяеми енергийни източници. Източници от "Дондуков" 2 твърдят, че рокади ще има и в регулаторите в енергетиката. А вероятно и в други ключови държавни структури, чиито началници се назначават от изпълнителната власт.


Хората в Мизия: Удавиха ни заради шарани
„Стандарт"
"Удавиха ни заради шарани". Това викаха през сълзи оцелелите от потопа в Мизия. 5-метрова вълна по река Скът заля града през нощта срещу неделя. Водата вече взе две жертви, други десет души се издирват. Поне 100 къщи са разрушени, 800 българи са на улицата. Адът продължава - снощи дойде предупреждение за втора вълна. Според местните, причина за апокалипсиса са четири язовира - два в село Рогозен и водоемите в Нивяни и Ботево, които са прелели. Хората обвиняват местните власти, които отказали да взривят дигата на река Скът, за да се намали притокът на вода. Чак в събота местният бизнесмен Стефан Лазаров изкарал фадрома, която разбила част от стената и водата бавно тръгнала към Дунав. Голямата вълна обаче вече влизала в Мизия. В нея и сега плуват 17-килограмови шарани, твърдят очевидци. "Какво по-голямо доказателство от това искате - водата не е от дъжд, а от язовири", плачат местните.


10 деца в болница след пиле с ориз
„Монитор"
10 деца се озоваха в болница с хранително отравяне, след като яли пиле с ориз в хотел в Банско. Освен тях през инфекциозното отделение на разложката лечебница са минали и петима преподаватели.
Децата и учителите им потърсили помощ в болницата малко след 22 часа в събота. Пред лекарите те обяснили, че са със симптоми на стомашно неразположение, повръщане, разстройство и температура. Три от натровените деца са от Франция. Всички те са на лагер-школа на математици от София, Самоков, Благоевград. В групата има още румънци и французи.


Над 10 жестоки наводнения сполетяха България за 44 дни
„Сега"
Месец и половина след наводнението във варненския квартал "Аспарухово" и в Добрич, където загинаха 13 души, ново бедствие, този път във врачанския град Мизия, споходи България, взе най-малко две жертви и причини материални щети за милиони. За 44 дни страната бе застигната от над 10 жестоки наводнения - Варна, Добрич, Велико Търново, София, Ловеч, Габровско, Бургаско, Враца, Монтана, Пловдив, села в Родопите. В бедствието загинаха поне 18 души.
В нощта срещу неделя река Скът излезе от коритото си и заля Мизия и съседното село Крушовица. Като единствена причина за бедствието властите сочат обилните валежи от последните няколко дни. Няма данни за скъсани язовирни стени в района, но седем водоема преляха.


МОСВ предупреждава за преливане на язовири
„Дума"
Предупреждение за преливащи язовири по поречието на река Скът, която заля град Мизия, разпространи вчера Министерството на околната среда и водите. Близо седем язовира, един от които "Гарвански геран" в предаварийно състояние, станаха причина за институционалното предупреждение. Министерството на околната среда и водите алармира и за очаквано значително повишение на нивото на реките Искър, Вит и Осъм.
Дъждовете в събота предизвикаха приливна вълна, която заля 3-хилядния град Мизия, където в нощта срещу неделя настъпи истински кошмар. Бедствието в Мизия остави след себе си жертви и стотици хора без домове. От местната власт обявиха, че са отправили предупреждение към населението, но много хора са отказали да напуснат домовете си. Пострадалите ще получат еднократна помощ от социалното министерство, като ще има възможност да кандидатстват и за допълнителни помощи.


Пореден завой - актуализация на бюджета може и да има
„Капитал дейли"
Актуализацията на бюджета все пак може и да получи шанс в понеделник, макар да няма категорични отговори на въпросите ще се събере ли кворум, ще има ли достатъчно гласове за ревизия на целия държавен бюджет или само на бюджета на здравната каса, или пък няма да се гласува нищо, или ще се поставят нови условия. След като президентът събра в петък лидерите на парламентарно представените партии и тези, които имат представители в европарламента, за да ги убеди в необходимостта от ревизия на държавния бюджет и този на здравната каса, всички парламентарни сили, участвали в срещата (ГЕРБ, БСП и ДПС), дадоха знак, че подкрепят актуализация на бюджета на НЗОК. С обяснението "последен и единствен компромис заради болните хора" и "за да не ни обвиняват в политически игрички" лидерът на ГЕРБ смени позицията си и обеща да осигури кворума за заседание в понеделник. От обясненията му обаче не се разбра дали депутатите му ще гласуват самата бюджетна актуализация или не. Няколко дни по-рано Борисов заяви категорично, че неговите депутати напускат парламента и няма да участват в гласуването на актуализацията.
БСП остават категорично на позицията, че има нужда от актуализация само на бюджета на здравната каса, а лидерът на ДПС Лютви Местан потвърди подкрепата на партията си за ревизия на държавните финанси.
Така въпреки крехкото обединение на позициите за актуализация на бюджета заради парите за здраве познатият стил на Бойко Борисов с постоянна промяна на мнението му не позволява да се правят прибързани заключения. Развръзката остава за понеделник (4 август), когато е насрочено извънредно заседание на бюджетната комисия, а след това и на Народното събрание за окончателно гласуване.


Няма велика трагедия с бюджета
„Преса"
Има, разбира се, защото няма решение какво да се прави с нея. От доклада обаче става пределно ясно, че няма никакви 3 милиарда или 2 милиарда лева неясни заеми. Това, което виждаме, са далеч по-ниски загуби. Освен това те се редуцират. Очевидно банката има ликвидност, която, ако я пресметнем внимателно, ще я докараме до около 1,3 млрд. лв. В нея не влизат само задължителните резерви и ценните книжа. В тази сума трябва да добавим и парите, които КТБ има да взема от основния си акционер „Бромак" - онези близо 206 млн. лв. Вероятно те ще се възстановят и с лихви и ще станат повече.


Нервен стрелец застреля ягуара Алонсо след 6 часа търсене
„Новинар"
След 6 часа неуспешни опити да намерят и заловят ягуара Алонсо, избягал от зоологическата градина в Ловеч, накрая нервен ловец го е застрелял на метри от пролука до оградата на зоопарка. Според кмета на града Минчо Казанджиев, животното можело да излезе и да стане неконтролируемо. Повече от 6 часа продължи издирването на голямата котка. Районът около парк „Стратеш" беше отцепен, а хората евакуирани. Убийството се е случило след няколко неуспешни опита Алонсо да бъде упоен. Така и не стана ясно що за „опити" са били, ясно беше само, че десетки специалисти и ловци са прекарали 6 часа да търсят изплашения ягуар. Накрая от нерви не са дочакали възможността да опитат пак да го приспят със стреличка, а са предпочели да го гръмнат с ловен патрон.