Невероятно! Очила помагат на незрящи да прогледнат

Умни очила, които могат да променят живота на незрящите и на хората с частична загуба на зрение, ще бъдат пуснати в продажба през 2016 г., съобщава в. "Дейли мейл".
Революционната технология позволява хората, страдащи от загуба на зрението, да виждат препятствия и лица по подобие на измислените високотехнологични очила, носени от Джорди Ла Форж в телевизионния сериал "Стар Трек".
Умните очила имат видеокамера, монтирана в рамката, централен процесор, който е достатъчно малък, за да се побере в джоба, и софтуер, който доставя образи на предмети в близък план до прозрачните дисплеи в лещите на очилата. Съвместният проект на Оксфордския университет и Кралския национален институт за незрящи (RNIB) хора спечелил стипендия от 500 000 паунда в конкурс на Гугъл.
Парите ще позволят на RNIB и на Оксфордския университет да създадат 100 чифта умни очила и да ги тестват на 1000 души. Това ще бъде първият мащабен тест на умните очила и първа стъпка към предоставянето им на всеки, който се нуждае от тях, за сумата от 300 паунда.
Очилата позволяват на хората с ограничено зрение да използват остатъка от зрението си, повишавайки увереността им и помагайки им да се движат сред хора и да комуникират с тях. Прототипът вече помогнал на потребителите да различават лица и препятствия по-ясно, отколкото преди това.
За 18 месеца RNIB се надява да може да революционизира живота на 1000 души, живеещи със загубено зрение, като предостави основите за създаването на евтина версия с допълнителна функционалност за незрящите хора по света.
"Идеята на умните очила е да окажат помощ на хората със слабо зрение, която да увеличи знанието им за случващото се около тях и да им позволят по-голяма свобода, независимост и увереност да се движат, да подобрят значително качеството на живота им", заяви д-р Стивън Хикс от Оксфордския университет, който ръководел разработването на очилата, пише БГНЕС.