Насилствено евакуираме хора, виждайки огромната заплаха за техния живот

Все още има опасност за просмукване на сгради

Почти насилствено евакуираме хора, виждайки огромната заплаха за техния живот. Това каза в интервю за Агенция „Фокус” Виолин Крушовенски, кмет на град Мизия. „Има хора, които не желаят евакуация. Почти насилствено ги извозваме, виждайки огромната заплаха за техния живот. Въпреки всичко тези хора, като че ли се инатят. Като цяло сме евакуирали над 600 души. Разположили сме ги в двата сухи полюса на града, за да можем да им осигурим необходимите грижи, да им доставим вода, храна, завивки и медицинска помощ”, обясни Виолин Крушовенски.

Относно това дали има подадени сигнали за изчезнали хора, кметът на Мизия каза: „Към момента не можем да направим този анализ, както не можем да направим справка колко са разрупените къщи, селскостопански сгради, нито колко декара земеделска продукция е залята”. „За съжаление явно е залята почти цялата територия, тъй като ние сме един равнинен участък, водата се е акумулирала в тази равнина и в седващият момент идва с огромна сила и залива нашия град. Не сме в състояние да направим такава статистика”, допълни кметът.

„Прави се абсолютно всичко необходимо от екипите на гражданска защита, доброволците също помагат за извозването на пострадалите. Хората се евакуират, настаняват се в една детска градина и в един жилищен комплекс и получават необходимите грижи”, посочи Крушовенски. „Неистови са усилията на спасителните екипи на гражданска защита и на хората, които помагат като цяло. Прави се всичко необходимо, цялото ни внимание е ангажирано до пълното покриване на всички бедставащи къщи, да извозим хората, да ги евакуираме по суша и вода. Това може би ще продължи дълго време, но за жалост водата продължава да стои висока и създава опасност за просмукване на сгради”, каза още Крушовенски.