Наводнението в Мизия "взе" първата си жертва!

Всеки един пострадал се нуждае от незабавна помощ

За един загинал от бедствието в град Мизия, съобщи главен комисар Николай Николов от ГД „Пожарна безопасност и защита на населението" по телефона за Канал 3. През Мизия е минало количество вода колкото половин язовир Искър.

Всеки един пострадал желае незабавна помощ. За нас беше важно да ги извадим от опасните зони. Започнахме да ги снабдяваме с храна, топла вода, дрехи. За всеки един до колкото можем ще се погрижим, допълни той.

"Всички медии от четвъртък тръбят, че ще има валежи. Уведомлението на кмета свърши достатъчно работа. Всички семейства бяха посетени от по двама служители, завърши Николов. „Без промяна остава ситуацията в наводнения град Мизия. Единственото, което носи надежда е, че се понижава нивото на водното количество с около 3-4 см". Това коментира пред Дарик главен комисар Николай Николов от ГД „Пожарна безопасност и защита на населението".

По думите му продължават спасителните операции в града: „За съжаление, не можем да обслужим всички бедстващи в един миг, нужно е време. Искам да благодаря на доброволците в Мизия и от БЧК, които спасиха десетки човешки животи". За това дали е имало приливна вълна в града Николов обясни: „Повишавало се е много бързо нивото на водата, но като че ли не е имало приливна вълна. Но това е водата, която дойде от целия водосбор на Врачанска област. Тя мина през Бяла Слатина и беше логично да я очакваме и в Мизия. Поради това предупредихме хората да се евакуират".

Той е категоричен, че невижданите валежи, паднали в последните седмици, са довели до тежката ситуация. „Има някои с наранявания и охлузвания, които са получили при бягането при евакуация. Притесняваме се обаче какво ще заварим под разрушените къщи, когато се отдръпне водата", добави Николов. По думите му рухналите къщи в града са десетки само през тази нощ.