Правителството на Франция излиза в едва 10-дневна отпуска

Министрите трябва да са готови да се върнат в Париж до 2 часа, ако бъдат повикани

Правителството на Франция излиза в най-кратката си ваканция от десет години насам, съобщава "Преса". Президентът Франсоа Оланд и министрите ще почиват само 10 дни. Освен това те ще трябва да бъдат в готовност, ако бъдат извикани по спешност, да пристигнат до два часа в Париж. Ограниченията са наложени заради сложната международна и вътрешнополитическа обстановка. Членовете на кабинета са задължени да предоставят на Елисейския дворец точни данни къде ще се намират през отпуската, мобилните си номера и актуални имейли.

При тези условия по-голямата част от правителството предпочете да почиват във Франция, обобщава АФП. Френският президент Франсоа Оланд остава в резиденцията си „Лантерн“ на територията на двореца Версай. На 12 август Оланд ще отпразнува 60-ия си рожден ден, но категорично опроверга появилата се в някои медии новина, че на този ден ще мине под венчило с актрисата Жули Гайе. Държавният глава ще посети Елзас и Белгия за церемонии по отбелязване на 100-годишнината от началото на Първата световна война.

Министърът на отбраната Жан-Ив льо Дриан ще отдъхва в родния Бретан. В програмата си за кратката ваканция е посочил, че ще се занимава с любими дейности като туризъм, каране на колело и пикници сред природата. Финансовият министър Мишел Сапен е решил да хвърля въдица на атлантически остров, където очаква богат улов.

Редица министри са решили да отидат на плаж на средиземноморското крайбрежие в областта Прованс. Само двама „ще рискуват“ да излязат извън граница. Ръководителят на дипломацията Лоран Фабиюс ще се наслади на екзотиката на Тунис, тъй като има и ресор туризъм. Министърът на образованието Беноа Амон пък ще ходи на гръцкия остров Крит. Единствено министър-председателят Манюел Валс не е разкрил къде ще бъде през кратката ваканция.