Израел няма да изпрати свой представител на преговорите в Кайро

Египетският президент аяви, че мирният план на страната му е "реален шанс" за прекратяване на конфликта в Газа

Израел няма да праща свои представители на преговорите в Кайро, съобщи източник от израелското правителство, пожелал анонимност. Израел обвини палестинските ислямисти, че подвеждат международните посредници и затова няма да участва в преговорите, съобщава БНР.

Египетският президент Абдел Фатах ас-Сиси заяви, че мирният план на страната му е "реален шанс" за прекратяване на конфликта в Газа, съобщи Ройтерс. Сиси призова за възможно най-бързо пригалане на плана. Днес в Кайро се очаква да пристигне палестинска делегация, която да обсъди египетското предложение.

Израелската армия разреши на жителите на района Бейт Лахия в северната част на Ивицата Газа да се завърнат по домовете си, предаде Франс прес. Населението се предупреждава да внимава за взривни устройства, които Хамас е заложил из целия район, се посочва обаче в листовки, разпространявани от израелската армия сред 70-те хиляди жители на Бей Лахия. Очевидци съобщиха, че израелските войници са започнали да се изтеглят от района. Според агенция Ройтерс това може да е знак, че израелската офанзива там вероятно приключва.

Най-малко 35 палестинци загинаха при израелски бомбардировки на град Рафа през изтеклата нощ, съобщи Франс прес. Според агенция Ройтерс жертвите в Газа от прекъсването на примирието вчера са вече сто и петдесет, а от началото на израелската офанзива на 8 юли - близо хиляда и шестстотин.

Междувременно въоръженото крило на Хамас съобщи, че не разполага с информация за местонахождението на изчезналия израелски войник Хадар Голдин. Загубихме връзка с една от нашите бойни групи, сражаваща се в района, където изчезна израелският войник. Възможно е нашите бойци и този войник да са били убити, се посочва в изявление на Брагидите Езедин ал Касам.

Конгресът на Съединените щати одобри отпускането на 225 милиона долара за спешно финансиране на израелската противоракетна система "Железен купол", предаде Ройтерс. Документът ще влезе в сила, след като бъде подписан от президента Барак Обама. Камарата на представителите гласува финансирането късно снощи, няколко часа, след като то бе единодушно одобрено от Сената.

Парите ще бъдат използвани за попълване на израелския арсенал от ракети-прихващачи, много от които бяха използвани за сваляне на палестинските ръкети с малък обсег, изстрелвани от ивицата Газа по Израел в продължаващия трета седмица конфликт.