Израел позволи на избягалите палестинци от Бейт Лахия да се върнат по домовете си

Местните жители са съветвани да се пазят от взривните устройства

Палестинците, които са избягали от боевете в град Бейт Лахия в северната част на Газа, могат да се върнат по домовете си. Това обяви израелската армия, цитирана от „Ройтерс". Според медията това е сигнал, че израелската офанзива в района е към своя край.

Местните жители са съветвани да се пазят от взривните устройства, които екстремистката групировка „Хамас" е разпространила в целия район. Това става чрез листовки, разпространявани от израелската армия сред 70-те хиляди жители на Бейт Лахия.

Страх е сковал палестинците от града, на чиято територия все още могат да се видят бронирани колони на израелската армия. „Никой не ни е казал да се връщаме", казва 30-годишен баща на седем деца, намерили убежище в управлявано от ООН училище. „Не можем да рискуваме да се върнем и да бъдем бомбандирани от израелските сили", казва мъжът.

След прекратяването на примирието в петък, израелският премиер Бенямин Нетаняху свика кабинета на специална сесия и предупреди „Хамас" и други палестински бойци, че ще носят последствията от действията си.

Припомняме, по-рано високопоставен източник от израелската армия заяви, че проблемът с тунелите ще бъде решен до два дни.