Рокери блокираха за часове пътя Русе-София

Поискаха целогодишна забрана за движение на тежкотоварните коли през почивните дни

Рокери от три русенски клуба излязоха на протест заради смъртта на техен колега, съобщава Дарик. Мотористите затвориха за няколко часа пътя Русе - София в района на хижа „Приста". Смъртта на колегата им е причинена преди две седмици от два изпреварващи се ТИР-а край Бяла. Инцидентът е станал на 19 юли.

36-годишният Иво Андреев и приятелите му от мото-клуб „The Thunders" (Дъ Тъндърс) били тръгнали за събор край Полски Тръмбеш. В района на Гара Бяла (Русенско) при навлизане в ляв завой той видял пред себе си ТИР, който изпреварвал друг тежкотоварен камион. Рокерът опитал да избегне сблъсъка, но навлязъл в десния банкет. В този момент машината поднесла и мъжът паднал на платното. Той починал на място.

След инцидента изплашеният водач на турския ТИР, натиснал газта и тръгнал да бяга. Рокерите го гонили чак до Русе, където полицията го сгащила. От прокуратурата не намериха основание за повдигане на обвинение и в резултат на това на 23 юли тираджията е освободен.

На днешния протест мотористите поискаха целогодишна забрана за движение на тежкотоварните коли през почивните дни. Освен това те настояват да се забранява да напускат страната хора, причинили смърт, а средствата, набирани от транзитни такси и разрешителни да се използват за подобряване на инфраструктурата и безопасността на пътя.
Протестите ще продължат до постигане на целите, закани се президентът на мото-клуб The Thunders Пламен Младенов-Кучето.

В протеста се включиха и рокерите от другите два русенски клуба „Щуките" и „Lowlenders". Tе пропускаха леките автомобили, но заедно с полицейските екипи спираха тежките возила. ТИР-ове бяха пропускани на всеки половин час, за да не се образуват тапи и да не ескалира напрежението.

От своя страна тираджиите са категорични, че исканията на протестиращите няма как да бъдат изпълнени.
Протестът е подкрепен и от членове на велосипеден клуб „Вело-Русе", членове на Международната асоциация на пострадалите при катастрофи и граждани.