Двама лекари, заразили се с ебола, се завръщат в САЩ

Държавният департамент на САЩ се опитва да успокои гражданите

Държавният департамент на САЩ се опита да успокои американците, притеснени от завръщането на двама лекари в САЩ, заразили се с ебола по време на мисия в Африка, предаде ДПА.

Двамата лекари, които се връщат от Либерия, за да получат достъп до по-качественото медицинско обслужване в САЩ, ще бъдат превозени до болницата на Университета Емъри в Атланта, щата Джорджия. Тя е една от четирите в страната, които могат да осигурят достатъчно ниво на изолация, за да се избегне разпространението на силно заразния вирус, подчерта доктор Брус Рибнър от Университета Емъри. Те ще пристигнат от Африка със самолет, който ще кацне на военна база.

Някои хора все пак изразяваха съмнение, че е необходимо връщането на лекарите. "Това са американци, които отидоха там, за да помогнат на пациенти с ебола", отговори Томас Фрийдън, директорът на Центъра по контрол на заразните заболявания. "Те заслужават най-добрите медицински грижи, които могат да получат, за да се опитат да се справят с тази инфекция".

Президентът на САЩ Барак Обама също заяви, че няма да бъде изложен на риск от срещите с лидерите на 50-те африкански страни, които пристигат във Вашингтон за среща на върха, която започва в понеделник. "Вземаме необходимите мерки", подчерта той пред сънародниците си.

От Западна Африка се върнаха и проповедниците на мормонската църква. Засега няма данни сред тях да има заразени. Инкубационният период на ебола е 21 дни. В Западна Африка заразените са над 1300, а жертвите надхвърлиха вече 700.