Отговарянето на "Обади ми се спешно" може да струва 100 лв. на минута

Често под ударите на измамниците попадат хора, търсещи работа

375 телефонни измами са регистрирани от началото на годината до сега у нас. Това каза Златка Падинкова от Криминална полиция пред НоваТВ. Тя допъли, че най-вероятно престъпните деяния от този род са повече, но не биха могли да се регистрират, тъй като не всички жертви подават сигнали. Не подават сигнали и хора, които не са се хванали на измамната схема. Затова и разкриваемостта на „ало"-престъпленията е по-ниска.
Най-популярни са сценариите с блъснат от кола човек, задържан роднина или близък, който се нуждае от хирургична интервенция. Падинкова допълни, че има регистрирани лица с по 400 сим-карти на тяхно име.

Все по-голяма сила набира и друг тип измама, не чрез обаждания, а чрез смс-съобщения. Обикновено измамниците изпращат текстове от типа „Обади ми се спешно" и посочват номер за връзка. Позвъняването обаче може да струва на жертвите до 100 лв. за минута, предупреждава адвокатът Благовест Йорданов.

По думите му, под ударите на измамниците все по-често попадат и хора търсещи работа. Те получават смс от чуждестранен номер с текст „Вие кандидатствате за работа, моля изпратете ни...". Ако човек отвърне на смс-а, получава следващ, с искане за друга, допълнителна информация. „Започва един чат-режим", за който се плаща, допълва Йорданов. Не е ясно обаче каква цена заплащат жертвите за изпращането на тези кратки съобщения.

„Когато получите смс или обаждане от такъв чуждестранен номер, категорично го игнорирайте - не отговаряйте нито на позвъняването, нито на смс-а", предупреждава Йорданов.

Технологията, по която се осъществяват тези измами, е чрез регистрирането на фирма. Измамниците декларират съвсем стандартна дейност - например, че продават онлайн игра. След което си правят регистрация в някой доставчик на текстови съобщения, които пренасочват обаждания и смс-и на краткия номер на фирмата, и комуникацията започва, обяснява Благовест Йорданов.

Телефонните измамници използват всякакви поводи, добавя Златка Падинкова, от природни катаклизми, болести и катастрофи, до актуалния случай с Корпоративна търговска банка (КТБ).

Все повече хора получават обаждания от „свой близък", който има влогове в КТБ, но не може да ги изтегли заради запора на банката, а парите му трябват. „Близкият" изпраща посредник, на който жертвата да предаде парите.

Случвало се е една и съща жертва да дава пари на едни и същи измамници неколкократно. Имаме случай с измамен, който 6 пъти е дал пари на престъпниците, обяснява Падинкова.

По закон наказанието за подобен тип измами е 1 до 6 години затвор. Ако измамата е извършена от група лица, те могат да получат между 1 и 8 години, а ако щетата е с особено големи размери, присъдата може да стигне и до 10 години, поясни експертът от Криминална полиция.